Britni Grajner osuđena u Rusiji na devet godina zatvora zbog droge

Američka košarkašica Britni Grajner osuđena je danas pred sudom u Himkiju na devet godina zatvora zbog posedovanja i krijumčarenja droge.
"Sud je optuženu proglasio krivom za nezakonito posedovanje i promet značajne količine droge", rekla je sudija Ana Sotnikova, preneo je Frans Pres.
Sudija je navela da su optužbe za posedovanje i šverc droge dokazane na suđenju, kao i da će vreme koje je Grajner provela u pritvoru biti uračunato u kaznu.
Rusko tužilaštvo je ranije danas tražilo zatvorsku kaznu od devet i po godina, dok je odbrana tražila oslobađanje.
 
Njen pravni tim saopštio je da će se žaliti na presudu, navodeći da je sud odbacio priložene dokaze, kao i činjenicu da je Grajner prihvatila krivicu.
 
"Presuda je apsolutno suluda. Naravno da ćemo se žaliti", naveli su njeni advokati ubrzo nakon izricanja presude.
 
Grajner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara sa vajp ketridžima koji sadrže ulje hašiša u njenom prtljagu, samo nekoliko dana pre ruske invazije na Ukrajinu. Ova 31-godišnja košarkašica je tokom suđenja priznala krivicu, ali je istakla da nije imala nameru da počini krivično delo.
 
Advokati dvostruke olimpijske šampionke su tokom suđenja ponovili njenu tvrdnju da nije imala zločinačke namere i da je ulje kanabisa dospelo u torbu jer se na brzinu pakovala.
 
Tokom suđenja njeni lekari su, takođe, svedočili da joj je kanabis prepisan kao lek. U Rusiji je takvo lečenje zabranjeno. Pažnja se sada, kako piše agencija AP, usmerava na mogućnost razmene zatvorenika koju je američki državni sekretar Entoni Blinken predložio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.
 
Blinken je tražio da Rusija prihvati ponudu Vašingtona za oslobađanje Grajner i bivšeg marinca Pola Vilana, osuđenog za špijunažu.
 
Šef američke diplomatije nije naveo šta je Lavrov odgovorio na ono što je Blinken u sredu nazvao "značajnom ponudom" Rusiji za oslobađanje američkih državljana. Osobe upoznate sa američkom ponudom navode da ona podrazumeva razmenu Grajner i Vilana za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, osuđenog u SAD, navodi Asošiejted pres.

Teme

droga
  • Lucifer

    06.08.2022 11:35
    To je čisto dizanje cene pred razmenu. Da su je osudili na 6 meseci, amerikanci bi je pustili da odleži. Ovako ima veću vrednost za razmenu.
  • Весна

    05.08.2022 21:56
    Дрога
    Видим да неки мисле да би јој требало уручити орден за диловање дроге.
    Наравно, за незналице и луде опет су Руси криви.
  • Dragan

    05.08.2022 08:45
    Suviše stroga kazna - primerenija za šefa narko-kartela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.