Kina zaustavlja saradnju sa SAD u brojnim oblastima, Bela kuća pozvala ambasadora Kine na razgovor

Peking je objavio da će zaustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima, uključujući i dijaloge između visoko pozicioniranih vojnih komandanata.

Razlog je ovonedeljna poseta predsedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Kinesko ministarstvo je dodalo da zaustavlja razgovore o klimatskim promenama sa Amerikom, obustavlja saradnju u oblasti sprečavanja prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata, preneo je Rojters.
 
To su glavne od ukupno osam objavljenih mera, navodi britanska agencija.
Kineske vlasti saopštile su takođe da je otkazan radni sastanak predstavnika kineskog i ministarstva odbrane SAD.
 
Nešto ranije, kinesko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je sankcije za Nensi Pelosi i najbliže članove njene porodice, zbog posete Tajvanu uprkos protivljenju Kine.
 
Bela kuća pozvala na razgovor kineskog ambasadora
 
Bela kuća je pozvala na razgovor kineskog ambasadora u Vašingtonu Ćin Ganga kako bi osudila "eskalaciju akcija" protiv Tajvana i kako bi ponovila da SAD ne žele krizu u regionu.
 
"Nakon kineskih akcija tokom noći, pozvali smo ambasadora Ćina u Belu kuću da mu uputimo zvaničan demarš zbog kineskih provokativnih akcija", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi za "Vašington post".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.