Milanović u Kninu: Za odlazak Srba iz Hrvatske krivo neprihvatanje plana Z4

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je na obeležavanju 27. godišnjice operacije Oluja da je "Hrvatska svoj put prošla teško i da ništa nije dobila besplatno".
U govoru na centralnoj manifestaciji u Kninu, Milanović je rekao da odlazak velikog broja građana srpske nacionalnosti iz Hrvatske tokom i posle Oluje jeste ljudska tragedija, ali je toj tragediji prethodila "ljudska pohlepa i glupost vlastodržaca u Beogradu, kratkovidnost i oholost onih koji u dane pre Oluje nisu hteli da pristanu na plan Z4".

Naveo je da taj plan međunarodne zajednice nije bio povoljan za Hrvatsku, ali da je hrvatsko vođstvo krajem jula 1995. bilo spremno da ga prihvati, prenosi Hina.

Milanović je u obraćanju rekao i da su Hrvati u BiH obespravljeni, dok se Hrvatska optužuje za zločinački poduhvat.
 
"Reći da je Hrvatska jamac i potpisnik Dejona je potrebno u svakom trenutku, međutim to nije dovoljno. Ljudi koji su dali svoje živote i zdravlje za Hrvatsku očekivali su više - da naša država bude i instrument ostvarenja naših ciljeva i pravednih težnji i da se time služimo kada je potreba", kazao je.
 
Na centralnoj svečanosti govorili su i predsednik vlade Andrej Plenković, penzionisani general Mladen Markač i predsednik parlamenta Gordan Jandroković, a završena je nastupom akrobatske grupe Krila oluje i preletom vojnih i policijskih helikoptera.
 
​Brojne delegacije danas su položile cveće kod spomenika "Oluja 95", a oko podneva nekadašnji komandant jedne od jedinica HOS-a Marko Skejo​ kod spomenika je, kao i prethodnih nekoliko godina, postrojio svoje saborce nakon čega je usledio ustaški pozdrav "Za dom spremni" koji su uzviknuli tri puta.
 
Večeras će biti održan koncert Doris Dragović, potom vatromet i koncert grupe Opšta opasnost.
 
U Hrvatskoj se kao državni praznik, Dan pobede i domovinske zahvalnosti slavi 5. avgust, dan kada je akcija Oluja završena ulaskom hrvatske vojske u gotovo napušten Knin i isticanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.
  • alt-man

    06.08.2022 16:56
    Irinej, SM...
    Za mene lično svi oni koji su odbili Z4, jedini su krivci, da ne upotrebim težu reč, za svu tragediju koju je doživeo Srpski narod sa prostora gde je vekovima živio, ne zaboravljajući period NDH.
  • Banderaš

    06.08.2022 00:56
    Sve je u knjigama
    Sve postoji u knjigama,ko zeli istinu procitace je.
    USA,Rusija,EU,Milošević,Tudjman su prihvatili plan Z4 koji je zaustavljao ratne operacije i davao srbima potpunu autonomiju na teritoriji Republike Hrvatske. Jedino ko je odbio bio je Irinej Bulovic u ime SPC i time je bilo potpuno jesno da ce se vojnom akcijom zavrsiti oblikovanje Republike Hrvatske.
    Ova situacija odgovara SPC i nju ne zanimaju drzave,narod,to je prolazno,sve moze da nestane-ali crkva ce opstati,tako razmisljaju popovi i srbija se nalazi u stravicnom polozaju da joj spoljnu i unutrasnju politiku,buducnost odredjuju popovi SPC u Sekularnoj drzavi Srbiji!!
  • Luna

    05.08.2022 19:30
    Dobrodošli
    Dragi gosti iz Srbije, dobrodošli na hrvatsko primorje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet