Obeležena 77. godišnjica Hirošime: Strah od ponovne pretnje atomskim napadima

U Hirošimi je danas obeležena 77. godišnjica američkog nuklearnog napada na taj grad.
Sa ceremonije su poslate su poruke upozorenja na nagomilavanje nuklearnog oružja i izražen strah od još jednog takvog napada usred rata u Ukrajini.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš učestvovao je u molitvi u Parku mira u Hirošimi i poručio da se posle tri četvrtine veka moramo pitati šta smo naučili od dana kada se nuklearni oblak nadvio nad tim gradom 1945.
"Nuklearno oružje je glupost. Ne garantuje nikakvu sigurnost, već samo smrt i uništenje", rekao je Gutereš.
 
SAD su 6. avgusta 1945. bacile prvu atomsku bombu na svetu na Hirošimu, što je uništilo grad i ubilo 140.000 ljudi.
 
Tri dana kasnije bacila je drugu bombu na Nagasaki, kada je nastradalo još 70.000 ljudi.
  • Idi begaj

    06.08.2022 11:01
    Amerika prihvatila gomilu izbeglih nacista, Japan na strani nacizma tokom drugog svetskog rata, Nemačka kao i svaka druga Nemačka....
    U svetlu toga podržava se Ukrajina i to najviše vojno tj Azov za koji znamo da je obojen nacizmom....
    E sada, kada pogledamo da se ta ekipa udružila....možda grešim....nadam se..
  • lol

    06.08.2022 09:50
    Naravno da ne garantuje, zato je sve opet prstalo od svetskih ratova posle 1945. Pa da nije bilo i da nema nuklearnog naoruzanja Sovjeti i Amerikanci bi pobili pola Evrope tada, tj. Rusi i Amerikanci danas. A hoce li Guteres isto posetiti i Nanking, ostatak Kine i jugoistocnu Aziju, gde su Japanci pobili oko 30 miliona ljudi u II svetskom ratu ili cemo samo da ronimo suze nad japanskim nacosima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.