Ruski stručnjak za hipersonične rakete uhapšen pod optužbom za veleizdaju

Direktor Instituta za teorijsku i primenjenu mehaniku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka Aleksandar Šipljuk uhapšen je pod optužbom za veleizdaju.
Ruski stručnjak za hipersonične rakete uhapšen pod optužbom za veleizdaju
Foto: Pixabay (ilustracija)

To je javila agencija TASS, pozivajući se na izjavu naučnog direktora instituta Vasilija Fomina.

Šipljuk je jedan od vodećih ruskih stručnjaka za razvoj hiperzvučnih raketnih sistema.
 
"U institutu su vođene istražne radnje. One se povezuju sa našim direktorom Aleksandrom Šipljukom, koji je uhapšen", rekao je Fomin za TASS.
Fomin je rekao da je Šipljuk suočen sa istim optužbama kao i glavni naučni saradnik instituta Anatolij Maslov, koji je ranije uhapšen. Prema Fominu, Šipljuk je odveden u moskovski pritvorski centar Lefortovo.
 
Aleksandar Šipljuk, priznati ruski naučnik i dopisni član Ruske akademije nauka, bio je vođa hipersonične laboratorije pri Institutu za teorijsku i primijenjenu mehaniku u Novosibirsku. Poslednjih godina koordinirao je istraživanja vezana uz razvoj hiperzvučnih raketnih sistema.
 
Ključne oblasti njegovog istraživačkog interesovanja uključuju eksperimentalnu aerotermalnu dinamiku hipersoničnih aviona sa ravnim mlaznim motorima.
 
Glavni naučni saradnik instituta Anatolij Maslov uhapšen je 27. juna pod optužbom za veleizdaju i odveden je u moskovski pritvorski centar Lefortovo. Izvor blizak istrazi rekao je TASS-u da je on osumnjičen da je delio poverljive informacije povezane sa hipersoničnim istraživanjem. Njegov slučaj istražuje ruska Federalna služba bezbednosti.
 
Sud u Novosibirsku je 30. juna odobrio hapšenje još jednog naučnika – Dmitrija Kolkera iz Instituta za lasersku fiziku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka. On je bio u termalnoj fazi raka, ali je odveden iz privatne klinike u moskovski pritvorski centar Lefortovo, gde je preminuo 2. jula.
  • frka

    06.08.2022 21:41
    vracanje zahvalnosti
    Pa dobro, gop. Rosenberg i njegova supruga, gospoda spijuni Oskar Seborer i Klaus Fuks su pomogli Rusima da dobiju detalje atomske bombe. Evo sad ovi vracaju zahvalnost. To je dobro za stanovnistvo zemlje, imamo ravnotezu u naoruzanju. Divim se tim osobama kao i drugim koji su doprineli tome,mnogi likvidirani a ne znamo im imena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet