Za godinu dana u Hrvatskoj vozovi kasnili dve godine - "Puž je bukvalno 10 puta brži"

U godinu dana svi vozovi Hrvatske železnice (HŽ) kasnili su dve godine, piše današnji Jutarnji list.
Za godinu dana u Hrvatskoj vozovi kasnili dve godine - "Puž je bukvalno 10 puta brži"
Foto: 021.rs
List navodi da je "puž bukvalno 10 puta brži, jer dok HŽ elektrifikuje 800 metara pruge, taj mekušac pređe čak 8.700 metara".
Kad bi oni retki preostali koji još na posao iz Zagreba prema Koprivnici moraju da putuju vozom pisali memoare, bilo bi to bez sumnje medu najintrigantnijim štivima objavljenim u Hrvatskoj, piše zagrebački dnevnik.
"Posramila bi se brojna puno slavnija dela teatra apsurda, a istovremeno bi se iz njih verno mogla iščitati tragična sudbina nacionalnih železnica u koje je država, od osamostaljenja, ulupala milijarde, da bi se putnici danas njima prevozili isključivo onda kad im za dolazak na cilj ne preostaje baš nikakvo drugo sredstvo", prenosi Hina pisanje lista.
 
Sve se to, navodi list, savršeno nazire iz prašine i buke gradilišta na relaciji Dugo Selo - Križevci, sada već oglednog primera neefikasnosti rukovodstva železničke infrastrukture, koje ni uz pomoć novca iz EU fondova već godinama, tačnije od 2016, nije u stanju da dovrši 200 miliona evra vrednu investiciju.
 
Rokovi za završetak pomereni su već nekoliko puta, a poslednji put kad je Jutarnji pisao o stanju železnica, u januaru ove godine, iz HŽ Infrastrukture je najavljeno da će projekat konačno biti završen sredinom 2023. godine. Nažalost, u međuvremenu se i to promenilo pa je Infrastruktura već sada svesna da, uprkos potpisivanju novog, petog dodatka ugovoru, neće biti u stanju da radove završi pre kraja sledeće godine, piše Jutarnji.
 
"S obzirom na okolnosti na gradilištu u vezi sa novom preraspodelom radova i vremena potrebnog za novo pokretanje aktivnosti, jasno je već u ovom trenutku da će fizički radovi trajati minimalno do kraja 2023", poručuju iz HŽ Infrastrukture, koja je do sada obavila 72,15 odsto planiranih radova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.