Poljski premijer ponudio 214.000 evra za informacije o tome ko je zatrovao reku Odru

Poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da one koji pomognu informacijama da se otkrije krivac za ekološku katastrofu i pomor riba u reci Odri čeka nagrada od 214.000 evra.

"Želimo da pronađemo i kaznimo krivce tog ekološkog zločina. Velika je verovatnoća da je neko izlio opasne supstance koje su izazvale katastrofalne posledice. Određena je posebna nagrada za to da se što brže dođe do toga ko je krivac za taj zločin po životnu sredinu. Obaveza nije da samo otkrijemo i kaznimo krivce već i da što brže minimalizujemo gubitke", kazao je poljski premijer.

Moravjecki je posle sednice Kriznog štaba priznao da su nadležne službe počele kasno da se bave pomorom ribe u Odri u gornjem toku i da je zbog toga smenio u petak glavnog inspektora za zaštitu životne sredine i direktora poljske vodoprivrede.
Premijer je rekao da je uprkos ogromnim razmerama ekološke katastrofe u graničnoj reci između Poljske i Nemačke iz koje je do sada na poljskoj strani izvađeno 10 tona mrtvih riba on dobio izveštaje od nadležnih tek sredinom ove nedelje.
 
Prve mrtve ribe pojavile su se u gornjem toku Odre u Donjoj Šleziji na jugozapadu Poljske krajem jula a lokalne vlasti i nadležne službe ignorisale su to zagađenje, a u prvim uzorcima vode otkriveno je organsko jedinjenje mesitilen koje se koristi između ostalog i kao razređivač i toksično je za organizme u vodama.
 
U kasnijim uzorcima tokom avgusta više ga nije bilo ali svi su pokazali opasno visoku koncentraciju kiseonika i nizvodno a nemačke vlasti iz granične pokrajine Brandeburg saopštile su da su u uzorcima iz donjeg toka Odre koje su ispitivale njihove laboratorije otkrivene velike koncentracije soli.
 
Poljske vlasti počele su da reaguju tek nakon desetak dana, posle lavine gnevnih komentara u medijima i na društvenim mrežama, a tek krajem ove nedelje u tri vojvodstva kroz koje protiče zagađena reka zabranjen je prilaz, kupanje i pecanje u Odri.
 
Ekološka katastrofa nije izazvala samo pomor riba, već su uginule i ptice koje jedu ribe koje je reka iznela na obalu. Ribari i dobrovoljci koji čiste reku skupljali su već i mrtve galebove, a po odluci ministra odbrane pomažu im vojska i teritorijalna odbrana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.