Rezultati obdukcije: Hrvatski novinar bi preživeo da je hospitalizovan

Nalaz obdukcije je pokazao da bi hrvatski novinar Vladimir Matijanić, koji je nedavno preminuo usled zaraze koronavirusom, mogao da ostane živ da je na početku infekcije bio hospitalizovan.
Rezultati obdukcije: Hrvatski novinar bi preživeo da je hospitalizovan
Foto: Pixabay

Prema nalazu obdukcije, Matijanić bi mogao da preživi da je bio pod stalnim lekarskim nadzorom i da je dobio odgovarajući lek, piše portal "Indeks".

Utvrđeno je da je imao virus korona, teški oblik obostrane upale pluća za koju se pretpostavlja da je posledica zaraze ovim virusom.
 
Tokom zaraze Matijanić je imao upalu srčanog mišića, tako da srce nije moglo da pumpa krv, što je verovatno uzrokovalo iznemoglost, umor, na šta se žalio i u telefonskom razgovoru sa zdravstvenim radnicima.
 
Nije isključeno da je Matijanić bio duže zaražen pre nego što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, što će biti utvrđeno histološkom analizom, čiji će rezultati uskoro biti poznati.
 
Zaključak zdravstvenih stručnjaka je da je edem pluća verovatno bio neposredan uzrok smrti, a da je nastao zbog miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića, kao i zbog obostrane upale pluća.
 
Osnovni uzrok smrti bio je kovid 19, a drugo značajno stanje koje je doprinelo smrti, ali nije sa njom u uzročnoj vezi je Sjogrneov sindrom koji je Matijanić imao.
 
Nadležni organi pokrenuli su istragu zbog navoda o nesavesnom lečenju Matijanića. Smatra se da su glavni krivci lekari u splitskoj Hitnoj pomoći, kojima se novinar obraćao.
 
Matijanić nije hospitalizovan, iako je to tražio od lekara. Umesto toga bio je kod kuće u kojoj je 5. avgusta preminuo.
 
Bio je urednik na portalu "Indeks" i novinar hrvatskog lista "Feral tribjun".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.