Češka će građanima nadoknaditi čim stambene režije pređu trećinu prihoda

Češki premijer Petr Fijala obećao je, zbog poskupljenja energenata, kompenzacije građanima preko stambenog dodatka, svima kojima režije pređu 30 odsto njihovih prihoda, a u Pragu kada pređu 35 odsto.
Češka će građanima nadoknaditi čim stambene režije pređu trećinu prihoda
Foto: Pixabay
"Vlada neće dozvoliti da bilo ko propadne. Građani će za stanovanje platiti maksimalno 30 odsto svojih prihoda, u Pragu 35 odsto i to uključujući sva plaćanja za energije. Sve troškove preko 30 odsto prihoda je spremna da plati država", kazao je Fijala, javila je televizija ČT.
Stambeni dodatak u Češkoj nije novina i do sada je bio vrsta socijalne pomoći najsiromašnijim porodicama a premijer Fijala je sada apelovao na građane da se ne stide da ga traže i oni koji do ovogodišnjeg povećanja troškova za energije nisu na taj dodatak imali pravo.
Država je u prvom polugodištu preko stambenog dodatka isplatila oko 208 miliona evra.
 
Krajem avgusta biće poznati i detalji posebne jeftinije tarife za struju i gas za domaćinstva u okviru koje će država troškove naredne grejne sezone dotirati građanima skupe energije sa 2,5 milijarde evra.
 
Ministarstvo industrije i trgovine počinje da proverava i akontacije koje energetska preduzeća šalju potrošačima jer sje sve više prijava da se zloupotrebljavaju poskupljenja a potrošači plaćaju akontacije veće nego što će na kraju biti troškovi.
 
"Ima signala da su neka domaćinstva dobila da plaćaju veću, neadekvatnu akontaciju. Nije moguće da preduzeća zloupotrebljavaju ovu situaciju", kazao je juče nakon sednice vlade posvećene energetskoj krizi ministar rada i socijalnih pitanja Marijan Jurečka.
 
Slične zloupotrebe poskupljenja na svetskim tržištima preko povećanih marži postoje i u trgovinskim lancima i na benzinskim pumpama gde sadašnje malo pojeftinjenje ne prati pad cena nafte i benzina na svetskim berzama, međutim iako je vlada u proleće najavila da će ih kontrolisati, na kraju to nije učinila, navodno zbog spora oko nadležnosti ministarstava.
 
"Češka je spremna i ima dovoljno rezervi gasa za zimu. Ali biće neophodna i štednja. Vlada neće dati prednost industriji pred građanima", kazao je premijer Fijala.
  • Mm

    18.08.2022 12:09
    Mm
    Bravo na ovome!!! Tako rade sve ozbiljne i zdrave,drzave!!! Cuvase narod jer bez naroda nema ni drzave!!! A Smrdija....
  • Mm

    18.08.2022 12:08
    Mm
    Bravo na ovome!!! Tako rade sve ozbiljne i zdrave,drzave!!! Cuvase narod jer bez naroda nema ni drzave!!! A Smrdija....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet