Na godišnjicu sovjetske invazije Česi simbolično šalju po 1968 kruna Ukrajini

Česi su počeli da šalju Ukrajini preko njene ambasade u Pragu simbolično uplate od po 1968 kruna za nabavku oružja kao pomoć u odbrani od agresije Rusije.
To čine povodom 54. godišnjice invazije snaga Varšavskog pakta i sovjetske okupacije tadašnje Čehoslovačke.
Inicijativu je pokrenuo pravnik Petr Njemec kada je na društvenim mrežama pozvao Čehe da umesto da gledaju filmove o okupaciji, učine nešto za one koji se se našli u istoj situaciji kao kada su sovjetski tenkovi u noći između 20. i 21. avgusta 1968. pregazili Čehoslovačku da uguše reformske pokušaje Praškog proleća čiji je cilj bio "socijalizam s ljudskim likom".
"Rusija i dalje gleda na Srednju i Istočnu Evropu kao na svoju imovinu sa kojom može da radi šta joj je volja. Nije slučajno da je Moskvu isprovocirao sličan razvoj, u Čehoslovačkoj pokušaj da se krene prema demokratiji a u Ukrajini nastojanje da se integriše u zapadne strukture", kazao je danas na ceremoniji obeležavanja godišnjice okupacije ispred Češkog radija u Pragu premijer Petr Fijala.
 
On je upozorio je da rat u Ukrajini samo dokazuje "kraj iluzija o tome da je ruski imperijalizam nestao zajedno sa komunističkim režimom".
 
Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan podsetio je da je invaziju na Čehoslovačku 1968. Kremlj nazvao "bratskom pomoći", a gušenje mađarskih protesta u krvi 1956. "operacijom obnavljanja reda".
 
"A sada se blizu čeških granica, istočno, odvija 'specijalna vojna operacija'. Sve to ima jedan zajednički imenitelj - oteti deo tuđe teritorije, steći uticaj, steći moć. Ta imperijalna tendencija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza nije se promenila ni danas u Rusiji", kazao je Rakušan.
 
Premijer Fijala obećao je da će Češka nastaviti da pomaže Ukrajini i oružjem i humanitarno a nudi da već sada pomogne u obnovi te zemlje, tamo gde su porušene škole ili bolnice, kako bi Ukrajinci mogli lakše da žive.
 
Invazija snaga Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. odnela je 137 života Čeha i Slovaka koji su masovno izašli na ulice i protestovali, 500 je teže povređeno a stotine civila lakše.
 
Nakon invazije iz Čehoslovačke se povukao samo deo sovjetskih snaga i ona se pretvorila u decenije okupacije. Poslednji sovjetski vojnik napustio je Čehoslovačku 1991. godine.
  • Zemlja čudesa

    21.08.2022 20:55
    Jel’ to ista ona EU koja nam preporučuje da ne budemo zlopamtila i zaboravimo sankcije, bombardovanje 1999. i oduzimanje dela teritorije?
  • Ђорђе Ивковић

    21.08.2022 18:31
    Ако ћемо реално...
    1968 инвазију на Чехословачку је извршио СССР. Дакле и Украјина.
    1938. Чехословачку су међу собом поделили Немачка, Мађарска и ПОЉСКА.
    1939. Пољску су поделили међу собом Немачка и СССР. Највећи делови отети од Пољске приграбила је УКРАЈИНА.
    Крим је 1954. бирократском одлуком издвојен из Руске СФСР и припојен Украјинској ССР.
    Сад се Чешка солидарише са Украјином, скупа са Немачком и Пољском.
    Франшиза о лудом&збуњеном.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet