Izraelski sud odbio da pusti na slobodu palestinskog zatvorenika, koji mesecima štrajkuje glađu

Vrhovni sud Izraela odbio je žalbu da se pusti na slobodu palestinski zatvorenik Halil Avavdi, koji već mesecima štrajkuje glađu kako bi izrazio protest zbog toga što je pritvoren bez optužnice.

Avavdi (40) protestuje jer je zatvoren, protiv njega nije podignuta optužnica, niti je pokrenut sudski postupak, a Izrael njegov slučaj smatra administrativnim pritvorom.

Njegova porodica je rekla da on štrajkuje 170 dana i da samo pije vodu, a fotografija koju je pokazao njegov advokat prikazuje Avavdija u lošem stanju, kako leži u bolničkom krevetu, preneo je AP.

Sud je u nedelju odbio žalbu advokata, koji je tražio momentalno puštanje zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja njegovog klijenta. Izraelska vojska ga je uhapsila u decembru 2021. godine, tvrdeći da je operativac palestinskog Islamskog džihada, što je njegov advokat odbacio.
 
On je samo jedan od nekoliko palestinskih zatvorenika koji su duže štrajkovali glađu prethodnih godina, kako bi iskazali protest zbog izraelske politike administrativnog pritvora. Izrael kaže da takva politika drži opasne militante van ulica i dozvoljava vladi da drži sumnjiva lica bez otkrivanja osetljivih obaveštajnih podataka.
 
Avavdijeva porodica navodi da on nije jeo od marta, kada je započeo štrajk, a prošle nedelje mu se pogoršalo stanje. S obzirom na njegovo stanje, izraelska vojska je suspendovala njegov administrativni pritvor kada je hospitalizovan, dozvolivši porodici da ga poseti.
 
Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je ranije danas na oslobađanje svih palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.
 
Prema palestinskim izvorima, u izraelskim zatvorima se nalazi blizu 4.550 palestinskih pritvorenika, uključujući 175 maloletnika i 27 žena, zajedno sa 670 pritvorenika koji su u izraelskom administrativnom pritvoru bez optužnice ili suđenja.
  • Инспектор Вишекруна

    22.08.2022 17:20
    А да ли ћемо
    преместити амбасаду у Јерусалем као што је АВ обећао?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet