Dojče vele: Šolc u Kanadi u potrazi za alternativom ruskom gasu

Nemački kancelar Olaf Šolc otputovao je u Kanadu.

Ta poseta neobično visokog ranga izraz je "intenziviranja odnosa" i ujedno i posledica prekretnice nakon ruskog napada na Ukrajinu, kako se može čuti u kabinetu kancelara, piše Dojče vele.

Kada bi u prošlosti neki nemački kancelar putovao u Kanadu, to je gotovo uvek bilo povezano s putovanjem u Sjedinjene Države, a ovoga puta Šolc je odleteo samo u Kanadu gde ga je dočekao domaćin Džastin Trudo.

Šolc će posetiti Montreal, Toronto i Stivenvil u Njufaundlendu. S njim putuje i vicekancelar Robert Habek, kao i poslovna delegacija u kojoj je 30 ljudi.
 
Portparol nemačke vlade naglasio je da se kabinet u Berlinu oseća posebno povezanim sa Kanadom, a naročito sa levo-liberalnom vladom Džastina Trudoa.
 
Nije, dakle, reč samo o ratu u Ukrajini i poslovima sa Rusijom, već i o proširenju energetskog partnerstva s Kanadom.
 
Nemačka je zainteresovana za vodonik i tečni gas. Kanada bi mogla da bude važan partner za oba izvora energije: ne odmah, već za nekoliko godina, piše DW.
 
Šolc i Trudo nameravaju da u Stivenvilu u utorak potpišu sporazum o vodoniku.
 
Njufaundlend ima ogroman potencijal za proizvodnju energije od vetra, a i tečni gas iz Kanade mogao bi da pomogne da Nemačka postane nezavisna od ruskog gasa.
  • Plišani Zeka

    22.08.2022 23:30
    Alternativa
    Ima Bidenov prdež u tankeru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet