VIDEO: U SAD-u presušila reka, nađeni tragovi dinosaurusa stari 113 miliona godina

U parku "Dinosaur Valley" u Teksasu zbog ekstremnih suša presušila je reka i pronađeni su tragovi dinosaurusa od pre oko 113 miliona godina, saopštio je park.
"Većina tragova koji su nedavno otkriveni na različitim delovima reke u parku pripadaju akrokantosaurusima. Radi se o dinosaurusu koji je u odraslom uzrastu bio visok oko četiri i po metra, a težak blizu sedam tona. U parku u Glen Rouzu u Teksasu pronašli smo i tragove sauroposejdona, koji bi bio visok oko 18 metara i težio oko 44 tone", rekla je za CNN portparolka parka Stefani Salinas Garsija.
Zbog ekstremnih suša je presušio velik broj reka u parku. Više od 60 odsto Teksasa prošle nedelje su pogodile suše dve najintenzivnije kategorije i toplotni talasi.
Pod normalnim vremenskim uslovima tragovi dinosaurusa u rečnom koritu nalazili bi se pod vodom i bili bi prekriveni sedimentom.
 
Naučnici navode da će tragovi uskoro ponovo biti prekriveni jer se predviđa kiša.
"Iako će ovi tragovi biti vidljivi kratko vreme, jako smo uzbuđeni. Park će nastaviti sa zaštitom ovih staza starih 113 miliona godina ne samo za sadašnje već i za buduće generacije", rekla je Garsija.
 
  • Patrijota

    30.08.2022 12:35
    Istina
    Zamislite koliko je vode tom rekom proteklo tokom 113 miliona godina,,,a tragovi nisu uništeni,,,
  • Brankica

    26.08.2022 21:46
    Münchenhagen
    Blizu Hannovera nalazi se Dinopark Münchenhagen.
    Tamo su izvanredno ocuvani i pronadjeni tragovi.Ima ih puno po svetu.U prirodoslovnim muzejima diljem sveta se mogu njihovi pronadjeni kosturi posmatrati.Presla sam vec 24 takva muzeja sa sinom :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.