Beloruska atletičarka dobila poljsko državljanstvo

Beloruska atletičarka Kristina Cimanovska (25), koja je tokom Olimpijskih igara 2021. u Tokiju prebegla u Poljsku, dobila je poljsko državljanstvo.
Beloruska atletičarka dobila poljsko državljanstvo
Foto: Pixabay
"Danas vam dajem reč da ću pokušati da pokažem svoj puni potencijal, pa čak i ako stanem na postolje kao Poljakinja, znajte da će ova medalja biti za sve Beloruse i za našu slobodu. Živela Belorusija! Hvala ti Poljska", napisala je Cimanovska na društvenim mreža.
Cimanovska je postala jedna od glavnih priča olimpijskih igara u Tokiju nakon što su čelnici beloruske olimpijske reprezentacije protiv njene volje hteli da je ukrcaju u avion za Minsk, ali je ona na tokijskom aerodromu Haneda zatražila zaštitu policije.
Razlog su, po njenim rečima, bile neke kritike koje je izrekla na račun trenera i vođstva reprezentacije, dok je Beloruski olimpijski odbor saopštio da su treneri odlučili da je povuku sa Igara "zbog njenog emocionalnog i psihičkog stanja".
 
Atletičarka je postala simbol otpora u Belorusiji, gde su kritičari vođe Aleksandra Lukašenka bili zatvoreni ili prisiljeni da pobegnu u inostranstvo nakon što je slomio masovne proteste zbog izbora 2020. za koje je opozicija rekla da su bili namešteni.
 
Beloruskinja se sklonila u Poljsku gde je dobila vizu, a sada i državljanstvo. U razgovoru za Rojters ovog meseca, Cimanovska je rekla kako se nada da će se takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. na 200 metara, disciplini koju je trebalo da trči u Tokiju, međutim tada je uklonjena iz beloruskog tima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet