Majka dvoje dece osuđena na 45 godina zatvora zbog objava na internetu

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je jednu ženu na 45 godina zatvora zbog "korišćenja interneta za kidanje društvenog tkiva", saopštila je grupa za ljudska prava DAWN sa sedištem u Vašingtonu.
Majka dvoje dece osuđena na 45 godina zatvora zbog objava na internetu
Foto: Pixabay
Saudijski specijalizovani krivični sud osudio je Nuru bint Said al Katani zbog korišćenja društvenih medija za "kršenje javnog reda", navodi se u sudskim dokumentima u koje je imala uvid grupa DAWN, preneo je Rojters.
Vest o višedecenijskoj kazni na koju je osuđena dolazi nekoliko nedelja nakon što je Salma al Šehab, 34-ogodišnja studentkinja doktorskih studija na Univerzitetu Lids, osuđena na 34 godine zatvora zbog retvitovanja i snimanja poruka saudijskih disidenata na društvenim mrežama.
Al Šehab, koja je i majka dvoje dece, osuđena je na 34 godine zatvora nakon što se za praznike vratila kući u Saudijsku Arabiju.
 
Najnoviji slučajevi usledili su nakon što je američki predsednik Džozef Bajden izrazio zabrinutost za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji, tokom sastanka sa saudijskim prestolonaslednikom, princom Mohamedom bin Salmanom u julu, podseća Rojters.
 
SAD su prošle nedelje saopštile da su saudijskim vlastima prenele "značajnu zabrinutost" zbog presude izrečene Salmi al Šehab.
  • Gavril

    31.08.2022 12:53
    Saudijska Arabija je danas najveća tiranija na planetu gde vlada šerijatski zakon i u kojoj za verbalni delikt protiv državnog uređenja ili kraljevske porodice mačem odsecaju glave ljudima ili verovali ili ne kamenuju do smrti. Avganistan sa talibanima je demokratija za Saudijsku Arabiju.
  • Trt

    31.08.2022 11:13
    @Zemlja čudesa

    Na stranu što su Ameri go*na, malo si i ti spavao na časovima istorije pa ti je promaklo da su Severno i Južnoameričke indijance i Haićane potrebili Evropljani, koji su takođe upropastili Libiju svojevremenim krojenjem granica i bavili se trgovinom afričkim robljem dugo pošto su Ameri ukinuli ropstvo.
  • iguman

    31.08.2022 10:41
    Sta je bilo sa Cehoslovacima, Madjarima, Rumunija i Bugarima, pa sa Baltickim državama i sa njihovim žiteljima u vreme čizme Rusije tzv. WARSAVSKOG UGOVORA.
    Kakva je razlika između Indijanaca i ovih yevropskih naroda. Svedocimo invaziji na Ukrajinu.
    Ko je sledeći?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.