Poljska će tražiti odštetu od Nemačke zbog Drugog svetskog rata

Vlada Poljske tražiće reparacije od Nemačke zbog invazije nacista u Drugom svetskom ratu i okupacije, u iznosu od 1.320 milijardi dolara.
Poljska će tražiti odštetu od Nemačke zbog Drugog svetskog rata
Foto: Pixabay
To je izjavio lider glavne vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinjski, izveštavaju agencije. Kačinjski je naglasio da je "obaveza" Poljske da zatraži reparacije.
"Suma koja je predstavljena usvojena je najograničenijim, konzervativnim pristupom. Bilo bi moguće povećati je", naveo je Kačinjski na konferenciji za novinare, neposredno pre objavljivanja izveštaja o ceni koju je zemlja platila tokom godina okupacije nacističke Nemačke.
Vlada je procenila finansijske gubitke na 1.300 milijardi dolara, rekao je Kačinjski, navodeći da će Varšava tražiti od Nemačke pregovore o odšteti i da će to biti "dug i težak proces", izvestila je agencija Frans pres (AFP).
 
Kačinjski i premijer Mateuš Moravjecki prisustvovaće svečanom objavljivanju izveštaja u Kraljevskom zamku u Varšavi, kao centralnom događaju obeležavanja 83. godišnjice bombardovanja i invazije nacističke Nemačke, 1. septembra 1939.
 
Izveštaj je od 2017. godine pripremao tim od oko 30 ekonomista, istoričara i drugih stručnjaka, navodi Asošiejted pres. Predsednik Andžej Duda izjavio je ranije danas kako je rat bio "jedna od najstrašnijih tragedija u našoj istoriji".
 
"Ne samo zato što nam je uzeo slobodu, ne samo zato što nam je uzeo državu, već i zato što je ovaj rat značio milione žrtava među građanima Poljske i nenadoknadive gubitke za našu domovinu i naš narod", rekao je Duda.
 
Zvaničnik vlade u Berlinu za nemačko-poljsku saradnju Ditmar Nietan saopštio je da 1. septembar "ostaje dan krivice i srama za Nemačku, koji nas iznova podseća da ne zaboravimo zločine koje je Nemačka počinila".
 
Najmračnije poglavlje u našoj istoriji, dodao je, i dalje utiče na bilateralne odnose. Pozvao je na pomirenje kao osnovu za zajedničku budućnost u ujedinjenoj Evropi. Nemačka tvrdi da je odšteta isplaćena zemljama istočnog bloka u godinama nakon rata, dok su teritorije koje je Poljska izgubila na istoku pošto su granice ponovo iscrtane kompenzovane nekim od nemačkih predratnih zemalja i za Berlin je ovo pitanje zatvoreno.
 
Oko šest miliona Poljaka, uključujući tri miliona poljskih Jevreja, ubijeno je tokom Drugog svetskog rata, a Varšava je sravnjena sa zemljom nakon ustanka 1944. u kojem je poginulo oko 200.000 civila.
  • iguman

    02.09.2022 07:59
    I svi Poljaci, zaposleni u Nemačkoj, zna se ,pravac Poljska.
  • nemanja

    01.09.2022 23:40
    A kad cemo mi traziti odstetu od Nato bombardovanja??????
  • Bravo!

    01.09.2022 20:56
    Pametna država. Svi treba da traži odštetu poput Poljske. Svaka čast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.