EMA odobrila vakcine Fajzera i Moderne prilagođene omikron varijanti korone

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je verzije vakcina protiv koronavirusa prilagođene omikronu koje su razvile farmaceutske kompanije BioNTek/Fajzer i Moderna.
EMA odobrila vakcine Fajzera i Moderne prilagođene omikron varijanti korone
Foto: 021.rs
"Komitet EMA za humane lekove preporučio je odobrenje dve vakcine prilagođene za pružanje šire zaštite od kovida-19 kao buster doze", objavila je EMA.
Vanredna sednica sazvana je da bi doneli odluku pre početka jesenjih kampanja vakcinacije.
"Ove vakcine su prilagođene verzije originalnih vakcina Comirnaty (Pfizer/BioNTech) i Spikevax (Moderna) za ciljanje podvarijante Omikron BA.1 pored originalnog soja koronavirusa", pojašnjeno je u saopštenju EMA.
 
Prema proceni agencije, ove vakcine mogu izazvati jake imunološke reakcije protiv Omicron BA.1 i originalnog soja SARS-CoV-2 kod ljudi koji su prethodno vakcinisani. EMA je u junu počela reviziju adaptiranih Moderna i BioNTech/Pfizer akcina.
 
Međutim, ove vakcine su razvijene da zaštite od starije podvarijante omikrona, a ne od sojeva BA.4 i B.5 koji se brzo šire, a koji su odgovorni za većinu infekcija koronavirusom u Evropi u ovom trenutku.
 
Ranije je i Američka administracija za hranu i lekove odobrila ažurirane vakcine protiv kovida-19, kompanija Fajzer/Bajontek i Moderna, koje ciljaju dominantne omikron podvarijante BA.4 i BA.5. Nove vakcine takođe uključuju i originalnu verziju virusa.
  • Sneško Belić

    02.09.2022 10:55
    A vakcina za omikron 15
    kada će biti?

  • Dr Biljana

    02.09.2022 10:24
    Valjda je cilj da te vakcine štite od BA.4 i BA. 5 varijante koje su svuda uzeli najveći deo procenta u cirkulaciji, a ne da samo štite od BA. 1 varijante koji je svega 3% u cirkulaciji, a BA. 4 I BA. 5 oko 70%,nije logično da se prave vakcine protiv soja koji skoro nije uopšte u cirkulaciji. Oduvek je cilj da se virus zaustavi sa vakcina ili da se znatno uspori, da nema umrlih, da nema hospitalizacije, ali kako vidim to izgleda nije više cilj.
  • Dr Biljana

    02.09.2022 09:41
    Dakle ne štiti od BA.4 i BA.5 varijante a trebalo bi da štite, ako samo štiti od BA. 1 i od originalnog soja SARS-COV-2 onda je takva vakcina skoro beskorisna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet