Abazović: Moguće je da iza hakerskih napada stoji Rusija, ali nema potvrde

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da nema zvanične potvrde da iza hakerstkih napada kojima je izložena IT infrastruktura vlade stoji Rusija.
Ministarstvo javne uprave je u međuvremenu potvrdilo da kubanska hakerska organizacija ima veze sa napadima.
"Rano je govoriti o tome. Ova organizacija deluje ucenjivački, do sada nije tražila otkup, da li će takvih zahteva biti videćemo, ali oni deluju kao kriminalna organizacija. Ne bih isključio mogućnost da li imaju veze sa Rusijom, jer želim da ovome pristupimo ozbiljno, ali smatram neodgovornim izjave da ovo ima veze sa Rusijom. Jer ako to razmatramo u kontekstu da je Crna Gora članica NATO, napad na Crnu Goru nije samo napad na nas. Mislim da nam je to napravilo problem i da smo morali da objašnjavamo na osnovu čega se to tvrdi", kazao je on u intervjuu Vijestima.
Kako je dodao, metodologija napada moguće da jeste slična, ali razlika između toga da to liči na napad GRU-a i da zaista jeste njihov napad je zaista velika.
 
On je u intervju Vijestima dodao da su tvrdnje da iza napada stoji Rusija od političara bile politički motivisane, a da je od strane Agencije, kako su im objasnili, to ukazivalo na metode kako se to radilo u nekim drugim zemljama.
 
"Ali, ako izađete sa grubim stavom, naročlito u kontekstu svega što se dešava u Ukrajini, mislim da je to malo ishitreno. Ako me pitate za vladu, imam obavezu da ponovim da smo 15-ak dana pre formiranja manjinske vlade imali napade i prijave o podmetnutim bombama u školama, pravio se veliki pritisak na sektor bezbednosti da je nesposoban, da ne može da otkrije, na kraju se ispostavilo da su to radila čak maloletna lica. Za sadašnji napad ne mogu da kažem da je takođe beningan, ali je započeo neposredno nakon izglasavanja nepoverenja vladi", naveo je on.
 
On je kazao da ne može da tvrdi da iza napada stoje unutrašnje snage, ali da je to njegova politička procena.
  • Iguman

    03.09.2022 14:24
    Samo rusu, odgovara nered na Balkanu.
  • Muzicar

    02.09.2022 12:56
    Haker
    Moguce, Rusiji ne odgovara stabilan Balkan oni su glavni pokretaci ratova i terora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.