Ruska delegacija zasada bez viza za odlazak u UN, među njima i Lavrov

Rusija je zatražila 56 viza od SAD kako bi se omogućio ulazak u zemlju ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i njegovoj delegaciji, ali zasad nije dobila nijednu.
Ruska delegacija zasada bez viza za odlazak u UN, među njima i Lavrov
Foto: Pixabay
Ruska delegacija planira da putuje u Njujork na godišnji skup svetskih lidera u UN ovog meseca. 
 
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je naveo u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da je situacija "alarmantna", jer je Vašington tokom prethodnih meseci konstantno odbijao da izda vize brojnim ruskim delegacijama za događaje u okviru UN.
Portparol Stejt departmenta, međutim, odgovara da SAD vrlo ozbiljno shvataju svoje obaveze kao domaćin Ujedinjenih nacija i da su podaci o vizama poverljivi, tako da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve.
Prema dogovoru u UN iz 1947. godine, od SAD se uopšteno traži da dozvoli ulazak u UN stranim diplomatama, ali Vašington kaže da može da odbije vize kada su u pitanju određeni razlozi, kao što su "bezbednost, terorizam i spoljna politika".
 
"Obradimo stotine viza svake godine za delegacije Ruske Federacije koje prisustvuju raznim događajima u UN", rekao je portparol Stejt departmenta, dodajući da aplikacije treba da se podnesu što ranije, kako bi se omogućila pravovremena obrada.
 
Nebenzja kaže da su zahtevi za vize na vreme podneti američkoj ambasadi u Moskvi, a portparol generalnog sekretara UN nije odgovorio na zahtev za komentar.
  • Iguman

    03.09.2022 14:22
    Nikoga sa fašistički idejama netreba pustiti u State
  • Entomb

    03.09.2022 14:01
    Rusija treba zajedno sa Kinom, arapskim svetom, Afrikom i ostalima koji žele da napuste UN pa ako ima interesa da formiraju paralelnu organizaciju slobodnog sveta. UN ionako nizašta ne služi, rezolucije UN se na poštuju, vojne intervencije se rade mimo UN.... UN je postala potpuno besmislena organizacija. Iživljavanje ameriikanaca i engleza po svetu i u UN mora da prestane. Kad ovi izađu onda neka ove robovlasničko-kolonijalne sile nek donose pravila za sebe i neka ih poštuju.
  • Zika

    03.09.2022 10:35
    Ja se pitam
    Koje kabadahije i brutalna bahatost. Istina svaki carinik moze da izmisli razlog da nekome ne dozvoli ulaz u" zemlju slobodnih ljudi" nazdravlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet