Nemačka sa 65 milijardi evra pomaže građane koje je ugrozila inflacija

Nemačka vlada objavila je da će obezbediti više od 65 milijardi evra vredan paket pomoći svojim građanima kako bi se lakše nosili s povećanim troškovima energenata i inflacijom uopšte.
Nemačka sa 65 milijardi evra pomaže građane koje je ugrozila inflacija
Foto: Pixabay
Odluka je doneta nakon pregovora koji su trajali od subote uveče do nedelje ujutro.
Mere pomoći uključuju jeftiniju kartu za javni prevoz, paušalni iznos koji će se isplaćivati penzionerima i studentima u iznosu od 300, odnosno 200 evra za troškove energije, zatim povećanje povlastica i olakšica, kao i povećanje mesečnog iznosa koji se plaća roditeljima u iznosu od 18 evra za prvo i drugo dete.
Vlada će uvesti i niže cene za određeni osnovni nivo potrošnje energije pa će građani plaćati više cene tek kada prekorače taj limit.
 
Vlada je u saopštenju navela da je paket pomoći namenjen svim domaćinstvima, kao i penzionerima, studentima, pripravnicima.
 
Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će se njegova vlada obračunati sa dobavljačima energije koji ostvaruju veliki višak profita zbog visokih cena energenata, koje su u velikoj meri uzrokovane ruskim ratom protiv Ukrajine i smanjenjem isporuka ruskog gasa Evropi.
 
"Veliki profit ostvaruju i neki proizvođači, koji jednostavno mogu da iskoriste situaciju da veoma visoka cena gasa određuje cenu struje, pa samim tim zarađuju mnogo novca. Čvrsto smo rešeni da promenimo pravila tržišta tako da više ne dolazi do neočekivanih profita, ili da se oni smanje", kazao je Šolc.
 
Troškovi proizvodnje struje uvećani su samo elektranama koje rade na gas, dok svi koji električnu energiju proizvode iz drugih izvora, kao što su vetar, sunce ili ugalj, sada beleže rekordne profite.
 
Šolc je rekao da će država uzeti "mnogo, mnogo milijardi" od onih koji ostvaruju rekordne profite i da će taj novac biti iskorišćen da se delimično finansira ovaj paket pomoći.
 
Ministar finansija Kristijan Lindner ranije se suprotstavljao zahtevu kancelara da se oduzima novac od proizvođača električne energije, ali je danas, stojeći pored Šolca, rekao da to podržava i istakao da nije reč o klasičnom porezu, već pre intervencija kako bi se regulisalo tržište energenata.
  • Maja

    04.09.2022 21:43
    Ma nemoguće,ja sam čula da su oni pred bankrotom….

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.