Stranci u Izraelu ipak ne moraju da prijave ako počnu ljubavnu vezu sa Palestincima

Izrael je, navodno pod pritiskom SAD i evropskih vlada, objavio izmenjene propise za ulazak stranaca na Zapadnu obalu i oni neće morati da prijavljuju svoj odnos sa Palestincima.
Stranci u Izraelu ipak ne moraju da prijave ako počnu ljubavnu vezu sa Palestincima
Foto: Pixabay
Odeljenje ministarstva odbrane Izraela, COGAT, zaduženo za palestinske civilne poslove, objavilo je nacrt propisa u februaru, a bilo je planirano da stupe na snagu u julu, ali ih je odložio Vrhovni sud.
Izmenjeni dokument će stupiti na snagu 20. oktobra, javili su sinoć izraelski mediji.
U njemu je uklonjen zahtev da stranci koji ulaze na okupiranu Zapadnu obalu moraju obavestiti izraelske vlasti u roku od mesec dana o veridbi, venčanju ili početku zajedničkog života sa Palestincima.
 
Prvobitno je bilo predviđeno da ako odnos sa strancem započne kada stigne na tu teritoriju, onda ovlašćeni zvaničnik odeljenja mora biti informisan u roku od 30 dana o tome i to pismeno.
 
Uz to se Palestinskoj upravi mora podneti molba za formalizovanje statusa.
 
COGAT je uklonio nacrt dokumenta iz februara s interneta i zamenio ga novom verzijom na 90 strana datiranom 4. septembra.
 
Novi nacrt takođe omogućava produženje viza za strance od 90 na 180 dana i uklonjena su ograničenja za posetioce predavače i studente na palestinskim univerzitetima, a bilo je predviđeno da može da dođe 100 profesora i 150 studenata godišnje.
 
Izrael je takođe pristao da probni period traje dve godine i da se tokom tog perioda mogu izmeniti propisi.
 
Uprkos izmenama i objavljivanju revidiranih propisa, vlada SAD je i dalje zabrinuta i američki ambasador u Izraelu Tom Najds je to potvrdio.
 
Ambasador je objavio u saopštenju da od februara ambasada SAD u Jerusalimu, Kancelarija SAD za palestinske poslove i on sarađuju sa vladom Izraela na utvrđivanju propisa i najavio da će se tako nastaviti do primene i tokom dve godine probnog perioda.
 
On je rekao da ga i dalje brinu ti propisi, a posebno uloga COGAT-a u utvrđivanju da li je osoba pozvana u palestinske obrazovne ustanove kvalifikovana da uđe na Zapadnu obalu.
 
U saopštenju se ističe važnost transparentnosti, te fer i jednak tretman svih građana SAD i drugih stranaca koji putuju na Zapadnu obalu.
  • Vasa

    05.09.2022 07:42
    Hile se vratio
    Ovoga puta zamenio uloge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet