Sud u Moskvi ukinuo licencu vodećem nezavisnom listu "Novoj gazeti"

Sud u Moskvi danas je podržao odluku vlasti da ukinu licencu vodećem nezavisnom listu Novaja gazeta, kritičaru Kremlja.
Sud u Moskvi ukinuo licencu vodećem nezavisnom listu "Novoj gazeti"
Foto: Pixabay

Odluka protiv najpoznatijeg ruskog nezavisnog lista doneta je dok Kremlj pokušava da ućutka kritičare ruske agresije na Ukrajinu.

Dmitrij Muratov, glavni urednik lista, dobitnik Nobelove nagrade za mir, nazvao je današnju odluku političkom i bez najmanje pravne osnove i obećao da će je osporiti.
Ruski medijski regulator Roskomnadzor je tražio od suda da ukine licencu listu Novaja gazeta, optužujući ga da nije na vreme vlastima dostavio statut.
 
Novaja gazeta mesecima ne izlazi jer je 28. marta objavila da prekida rad dok traje, kako je nazvala pod znacima navoda "specijalna operacija", kako ruske vlasti nalažu da mediji nazivaju vojnu akciju u Ukrajini.
 
Redakcija je pokrenula novi projekt Novaja gazeta Evropa, iz inostranstva kritikući operaciju u Ukrajini.
 
Nekoliko dana posle početka ruske invazije, 24. februara, ruski parlament je odobrio zakon kojim se zabranjuje navodno omalovažavanje ruske vojske ili širenje "lažnih informacija" o vojnoj akciji u Ukrajini. Desetine ruskih nezavisnbih medija su tako zabranjene, dok su drugi objavili da prekidaju svako izveštavanje o Ukrajini.
  • Лиманац

    06.09.2022 01:42
    Тако се поступа према непријатељима демократије!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet