Pet osoba u Belorusiji osuđeno zbog "pokušaja državnog udara"

Pet osoba među kojima i šef jedne političke partije i jedan američki advokat osuđeno je danas u Belorusiji na višegodišnje zatvorske kazne zbog "pokušaja državnog udara".
Pet osoba u Belorusiji osuđeno zbog "pokušaja državnog udara"
Foto: Pixabay
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je u aprilu 2021. rekao da je osujetio taj pokušaj koji su po njemu planirale SAD i koji je predstavio kao "pokušaj ubistva" njega i njegove porodice.
Po glavnoj beloruskoj organizaciji za odbranu ljudskih prava, Vjasni, među osudjenima su politolog i književni kritičar Aleksander Feduta, šef Partije narodnog fronta Rigor Kastusev i advokat Juri Zjankovič koji ima i američko državljanstvo.
Zjankovič je dobio 11 godina zatvora zbog "organizovanja i vođenja ekstremističke grupe", a Feduta i Kastusev dobili su po 10 godina zatvora pošto su proglašeni krivim da su kovali zaveru da "preuzmu vlast vanustavnim merama". Još dvoje je osuđeno na dve i po godine zatvora.
 
Jedan od svedoka u procesu je bio Roman Protasevič, opozicioni novinar uhapšen u maju 2021. godine, kada je Belorusija preusmerila komercijalni avion koji je nadletao njenu teritoriju. On je rekao da je učestvovao preko video-veze na sastancima s optuženima za navodnu zaveru.
 
Aleksander Feduta je rekao da je "plan državnog udara" pokrenuo oficir beloruske tajne službe KGB koji se infiltrirao u grupu.
 
"Verovao sam u zaveru jer sam želeo u nju da verujem. Pošten čovek nije mogao da spreči da bude ogorčen zbog onoga što se dešava u zemlji", rekao je on na sudu priznajući da je "učestvovao".
 
Taj slučaj je izbio nekoliko meseci posle velikih demonstracija zbog ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka za predsednika na izborima u avgustu 2020. koji se smatraju lažiranim. Proteste su vlasti oštro ugušile i naterale opoziciju na izgnanstvo u inostranstvu.
  • predrag

    06.09.2022 08:01
    Jasno, svuda pokusavaju da od slobodnih zemalja naprave kolonije.
    Pa da im bude kao kod nas ..da mozes samo da se iselis..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet