FOTO, VIDEO: Najsloženiji borbeni sistem jugoslovenske proizvodnje u sastavu Vojske Ukrajine

Doskorašnja slovenačka borbena vozila pešadije (BVP) M-80A ušla su u naoružanje ukrajinske 24. mehanizovane brigade.

Ovo je do sada do sada najsloženiji borbeni sistem proizveden u bivšoj Jugoslaviji, za koji je potvrđeno da se koristi u ratu između Rusije i Ukrajine, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama ukazuju da su ukrajinske posade, nakon sprovedene obuke, preuzele jedan broj tih vozila i da pre polaska na zadatak popunjavaju to vozilo topovskom municijom kalibra 20 milimetara, po svemu sudeći proizvedenom u Srbiji 2002. godine.

Ranije je potvrđeno da je Slovenija poklonila Ukrajini 35 borbenih vozila pešadije M-80, koji su nasleđeni iz bivše Jugoslavije. To je manje-više formacijski ekvivalent jednog mehanizovanog bataljona iz vremena Sovjetskog Saveza.
 
Reč je o varijanti M-80A, sa licencno proizvođenim Dajmler-Benc motorom, topom na tureli kalibra 20 milimetara i dvostrukim nosačem za lansiranje protivoklopnih raketa 9M14 Maljutka (AT-3 u NATO kodifikaciji).
 
 
Takva amfibijska gusenična oklopljena vozila u svojoj vojsci i dalje koriste Hrvatska i Bosna i Hercegovina dok je najveći korisnik Vojska Srbije, koja ima 320 vozila u aktivnoj upotrebi i par stotina izvornih varijanti M-80 sa slabijim motorom, u rezervi.
 
Posadu M-80A čine tri vojnika – vozač, komandir i strelac na topu, dok se u njemu može prevoziti odeljenje od sedam naoružanih pešadinaca, koji mogu da dejstvuju ličnim naoružanjem kroz puškarnice raspoređene bočno.
 
 
Slovenija je ta vozila poklonila krajem juna, a zauzvrat je od SAD dobila obećanje o kreditu, koji će omogućiti nabavku nove vojne opreme za svoju vojsku. U magacinu u blizini Pivke u nekoliko nedelja je obavljena dekonzervacija tih vozila, nakon čega su železnicom prebačena u Ukrajinu, preko Austrije i Slovačke.
 
Bilo je nagoveštaja da bi Slovenija mogla da Ukrajini pokloni i jugoslovenske tenkove M-84, s obzirom da se radi o temeljnoj modernizaciji sovjetskog tenka T-72 sa kojima Ukrajina već ima iskustva, ali se u ovoj fazi rata od toga odustalo.
 
Prednosti i mane jugoslovenskog BVP-a
 
BVP M-80A se u stručnim krugovima smatra zastarelim oruđem koje teško može da odgovori potrebama savremenog ratovanja i po pitanju oklopne zaštite i po pitanju vatrene moći. Zbog toga je u Srbiji i razvijen vrlo ambiciozan i sveobuhvatan paket modernizacije, koji se pod nazivom M-80AB1 prikazuje na svim sajmovima, vežbama i ostalim taktičko-tehničkim zborovima, iako je uvođenje u serijsku proizvodnju i dalje vrlo neizvesno.
Uprkos tome, M-80A mogao bi da nađe svoje mesto u sastavu ukrajinske vojske, jer se na obe strane i dalje masovno koriste vozila koja se po osnovnim karakteristikama ne razlikuju mnogo od tog jugoslovenskog oklopnjaka, a u nečemu možda i zaostaju.
 
Konkretno, i Ukrajina i Rusija i dalje masovno koriste BMP-1, koji je stariji od M-80A i na pojedinim delovima šasije ima slabiji oklop od svog jugoslovenskog konkurenta. Iako je BMP-1 nominalno znatno jače naoružan topom kalibra 73 milimetara, stručnjaci smatraju da je jugoslovensko rešenje sa automatskim topom kalibra 20 milimetara zapravo bilo bolje od sovjetskog.
 
Ceo tekst pročitajte na OVOM LINKU.
  • miki21

    07.09.2022 13:55
    Zubi
    Poklonu se u zube ne gleda. Sasvim pristojno bov za uslove tamošnjeg rata. Sa DB motorom svakako upotrebljivo i nepoderivo u pozadinskim i izviđačkim aktivnostima. Velik se rat tamo odvija, na nama nezamislivim prostorima. Nije čudo tehnike, ali naći će svoju primenu.
  • Dusan

    06.09.2022 18:07
    Ubrzo ce se naci kao eksponat u Kubinci.
    Nadam se i zelim .
  • Vasa

    06.09.2022 17:16
    Zastarelo
    Punjenje topa ele autorom dok se komandir nalazi na vrhu vozila- čist promašaj,zastarela tehnika. Vođenje POVR komplikovano dug proces obuke. Slab oklop, a hidraulika posebna priča. Kretanje po vodi, nemoguće bez prpupulzora.
    Mnogo se htelo, ali slabo uradjeno u eri ekonomske stabilizacije i štednje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.