"Karta za šansu" - Nova mera Nemačke za uvoz kvalifikovanih radnika, evo koji su uslovi

Nemačka se nada da će se izboriti sa nedostatkom kvalifikovanih radnika novom "karticom mogućnosti" ili jednom vrstom "karte za šansu".
"Karta za šansu" - Nova mera Nemačke za uvoz kvalifikovanih radnika, evo koji su uslovi
Foto: Pixabay
"Šansenkarte", kako se i naziva u Nemačkoj, koristiće sistem bodovanja kako bi se kvalifikovanim radnicima sa veštinama, koje nedostaju Nemačkoj, omogućio lakši dolazak u zemlju, čak i pre nego što zapravo i pronađu posao.
U pitanju je deo strategije koju je predložio ministar rada Hubertus Hajl u cilju rešavanja nedostatka radne snage u zemlji, koja bi trebalo da bude predstavljena nemačkoj vladi ove jeseni. 
Koji su uslovi?
 
Kako piše "Euronews", svake godine će se određivati kvote u zavisnosti od toga u kojim industrijama nedostaje radnika. Kako bi se zainteresovani prijavili biće potrebno da ispune tri od ukupno četiri kriterijuma:
 
1. Diploma ili stručna obuka koju priznaje Nemačka;
 
2. Tri godine profesionalnog iskustva;
 
3. Poznavanje jezika ili prethodni boravak u Nemačkoj;
 
3. Starost ispod 35 godina.
 
Trenutno, većina građana koji nisu iz EU moraju da dobiju konkretnu ponudu za posao pre nego što se presele u Nemačku. Viza za one koji traže posao već postoji, ali se očekuje da će "šansenkarte" ili "karta za šansu" biti još jedno olakšanje za ljude koji žele da nađu posao u Nemačkoj.
 
Kako sada izgleda procedura i šta se menja?
 
Državljani određenih zemalja sa viznim sporazumima već mogu da uđu u Nemačku na 90 dana bez vize, ali im je dozvoljeno samo da se zaposle na kraći rok. "Karta za šansu" će pomoći ljudima koji traže posao ili pripravnički staž dok su u samoj zemlji, a ne da se za poslove prijavljuju iz inostranstva.
 
Kandidati, stoga, moraju biti u stanju da dokažu da, u međuvremenu, odnosno do dobijanja posla, mogu samostalno da plaćaju svoje životne troškove. Tačni detalji ove nove ponude tek treba da budu formalizovani.  
 
Zašto Nemačka želi kvalifikovane radnike?
 
Ove godine je nedostatak kvalifikovanih radnika u Nemačkoj dostigao najviši nivo do sada. Ranije ove godine, Institut za istraživanje zapošljavanja (IAB) pronašao je 1,74 miliona slobodnih radnih mesta širom zemlje. U julu je nedostatak osoblja uticao na skoro polovinu svih kompanija koje je ispitao minhenski istraživački institut IFO, što je za posledicu imalo usporavanje njihovog poslovanja.
 
Koje industrije su najviše pogođene?
 
Istraživanje IFO pokazuje da je uslužni sektor najteže pogođen, posebno oblast smeštaja i organizacije raznih događaja. Zatim slede usluge skladištenja robe, pružaoci ostalih usluga i proizvodnja, posebno u sektoru hrane, opreme za obradu podataka, mašina i metala.
 
Mnoga maloprodajna preduzeća, građevinske kompanije i veletrgovci takođe su prijavili nedostatak osoblja. Nešto bolja situacija je u farmaceutskoj i hemijskoj industriji kojima nedostaje najmanji broj kvalifikovanih radnika. Automobilska i mašinska industrija takođe su u nešto boljoj poziciji od ostalih sektora.
  • Nika DE

    07.09.2022 09:39
    Trebaju im robovi za 10 eura
    A Ukrajincima se nudi radni sat od 18 eura u Bavarskoj za nekvalifikovane radnike neće da rade i to sa statusom izbeglice.

    A Srbinu se nudi 10 eura po satu minimalac da radi kao inženjer.I čude se kako nema radnika.

    Nemačka je dobra samo za visoko kvalifikovane radnike.I nikada se u Nemačkoj sam ne dolazi.Morate imati još nekoga.

    Sve ostalo rad na crno i uživaš.

    To rad na belo zaboravite.Europa nema više para za penzije.To što si dobio danas ili na kraju nedelje ili prošlog meseca to ti je to.Štediš otvoriš nešto u Srbiji sa ušteđenim parama i uživaš.

    Fora je svi ti koji rade moraju i DA TROŠE U NEMAČKOJ.A kada krenete da trošite shvatite da ste džaba radili.

    Ne kažem da je loše.Ali ne kažem i da je mnogo dobro kao što je bilo prethodnih par decenija.Ko se snašao u međuvremenu u zadnjih 5 do 10 godina snašao se.Ko nije ko tek dolazi neće se hleba najesti.Europa je krava muzara od radnika da bi dala izbeglicama i imigrantima koji primaju 800 eura socijale u 25 kvadrata zagarantovanih GRATIS DŽABA a ti radiš od jutra do mraka Švabi i ne ostane ti ni 500 eura ušteđevine.

    Jedina solucija po meni je raditi do 3 meseca u Nemačkoj štedeti i sa 3-4 hiljada eura ušteđevine bez da trošite bilo šta osim onog najnepophodnijeg doći u Srbiji u nekom salašu ili seocetu i uživati u parama.


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet