Putin: Ako Evropa ograniči cenu ruskog gasa - neće biti ni njega, ni nafte, ni uglja, ničega

Ako ograniče cene ruskih energenata, neće biti ni gasa, ni nafta, ni uglja, ničega, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu.
Putin je rekao da je evropsko energetsko tržište prestalo da bude osnovno za Rusiju.
Prema njegovim rečima, ako Evropi ne bude bio potreban ruski gas, izvoziće se u druge zemlje.
Kako javlja Sputnjik, Putin je ideju Evropske unije da uvede gornju cenu ruskog gasa nazvao "netržišnom glupošću", koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata.
 
"Još jedna glupost, koja će dovesti do daljeg rasta cena na svetskim tržištima, pa i u Evropi. Ništa se ne može rešiti administrativnim putem u sferi ekonomije i svetske trgovine", ocenio je ruski predsednik.
 
Podsetio je da postoje ugovori o snabdevanju, a ako budu donete neke odluke političke prirode koje su u suprotnosti sa ugovorima, jednostavno, Rusija ih neće poštovati.
 
"Generalno, nećemo isporučivati ništa ako je to u suprotnosti sa našim interesima. Nećemo isporučivati gas, ni naftu, ni ugalj, ni lož ulje, ništa! Ali ako neko pokuša nešto da nam nametne, on danas nije u toj poziciji da nam diktira svoju volju", upozorio je Putin.
 
On je kao "glupost" odbacio optužbe da se gasovod Severni tok koristi kao energetsko oružje, i rekao da će nastaviti da radi kada dobije remontovanu turbinu od Nemačke.
 
"Dajte nam turbinu, sutra ćemo uključiti Severni tok 1. Ne daju ništa. Kažu: evo, koriste ga kao oružje. Koje oružje? Sami su doveli stvari u ovu situaciju, a sada ne znaju šta će sa tim", rekao je Putin.
 
Dodao je da Rusija ima toliko da je spremna da izađe u susret rastućim potrebama svih koji žele da rade s njom.
 
Putin je još rekao da smatra da je ruski cevovodni gas uvek konkurentniji od tečnog prirodnog gasa koji stiže preko okeana.
 
Prema rečima Putina, zahvaljujući isporukama ruskog gasa, privrede vodećih evropskih zemalja "decenijama su imale očigledne konkurentske prednosti globalnog karaktera".
 
"Ako misle da im takve prednosti nisu potrebne, to nam nikako ne smeta, jer je potražnja za energetskim resursima u svetu veoma velika", rekao je predsednik Rusije. 
  • Grof Sekereshi

    09.09.2022 21:02
    A od
    07.09.2022 • 21:48
    Čega ćete
    vi živeti?
    *****************
    Od izvoza energenata, zitarica, metala u Kinu, Indiju, Argentinu, Brazil, Afriku. Sem ako USA ne lupi sankcije tim zemljama zato sto uzimaju rusku robu. Onda nam ostaje da ocekujemo nuklerani rat, recimo Rusija izlupa EU (bez Francuske) nuklerakama, unisti je i propadose sankcije jer nema ko da ih sprovodi. Naravno, ostaje da USA, Francuska i UK odgovore na nuklerani napad Rusije i uniste je ali ne pre nego sto budu i sami unisteni tj unistena cela zemaljska kugla. To je naravno najcrnji scenario a verovatni je da ce sadasnje stanje da se razvlaci 2-3 godine pa ce se nekako dogovoriti, taman da svi zajedno totalno osiromasimo.
  • tom

    08.09.2022 15:56
    @patrijot
    Ti Patrijot ne vrede nista pozzzzod S500
  • Zemlja čudesa

    08.09.2022 09:56
    Tako je to u ratu... Ti snabdevaš jednu stranu oružjem, a ona druga strana te ekonomski uništava da bi ti se osvetila. I nije to ništa novo i nikad viđeno do sada. Pitanje je samo da li ti se to na kraju isplati, kad si već odlučio da se na taj način umešaš (ili zakuvaš).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet