Zastave u Velikoj Britaniji na pola koplja, svet se oprašta od kraljice Elizabete Druge

Britanska zastava spuštena je na pola koplja na Bakingemskoj palati, gde je bilo okupljeno nekoliko stotina ljudi kada je saopštena vest o smrti britanske kraljice Elizabete Druge.
Zastave u Velikoj Britaniji na pola koplja, svet se oprašta od kraljice Elizabete Druge
Foto: FoNet/AP
Zastave širom Velike Britanije spuštene su na pola koplja, a svetski lideri se opraštaju od kraljice.
Odmah posle vesti o kraljičinoj smrti koja je umrla sa 96 godina, reagovala je Bela kuća, koja je prenela da su Amerikanci u mislima sa britanskom kraljevskom porodicom.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je kraljica predstavljala "model kontinuiteta kroz istoriju, čija je smirenost i odanost davala snagu mnogima".
 
"Naše misli su upućene kraljevskoj porodici i narodu Velike Britanije", saopštila je Bela kuća.
 
Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je Elizabetu Drugu "prijateljicom Francuske i kraljicom srca". "Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta Druga oličavala je kontinuitet i jedinstvo britanske nacije više od 70 godina", rekao je Makron.
 
Irski predsednik Majkl Higins pozdravio "izvanrednog prijatelja Irske". "Dok izjavljujemo saučešće svim našim susedima u Velikoj Britaniji povodom smrti izuzetnog prijatelja Irske, sećamo se uloge kraljice Elizabete u dugom prijateljstvu između dve zemlje sa mučnom istorijom", rekao je predsednik.
 
Španski kralj Felipe Šesti rekao je da je kraljica oblikovala velika poglavlja u istoriji.
 
"Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II je nesumnjivo bila svedok, napisala i oblikovala najrelevantnija poglavlja u istoriji našeg sveta u proteklih sedam decenija", rekao je španski kralj.
 
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je "milost, dostojanstvo i odanost" Elizabete Druge.
 
Izraze saučešća uputili su predsednici Nemačke, Rusije, Ukrajine, Južne Afrike, vlada Argentine i drugi, dok je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja rekao da je ona bila primer odanosti svom zadatku kraljice.
 
Telegram saučešća uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da je kraljica "svojom nesebičnom javnom službom obeležila modernu istoriju Ujedinjenog kraljevstva i sveta, dajući primer kako treba nositi vladarski autoritet i obavljati dužnosti i u najtežim vremenima".
 
Novi britanski kralj Čarls odao je počast Elizabeti Drugoj, rekavši da je bila "omiljena kraljica i voljena majka". Čarls je u prvoj javnoj reakciji na smrt Elizabete Druge rekao da je nastao trenutak "duboke tuge".
 
Kraljevska palata jutros je saopštila da su lekari zabrinuti za njeno zdravlje, što je tada izazvalo duboku zabrinutost u javnosti.
 
Elizabeta Druga obeležila je ove godine punih sedam decenija na britanskom prestolu. Proteklih meseci ona je, zbog narušenog zdravlja, velik deo svojih obaveza prenela na svog najstarijeg sina, princa Čarlsa i druge članove kraljevske porodice.
  • Zanima me

    09.09.2022 09:13
    A šta kažu na smrt kraljice Elizabete "naša veličanstva" iz Belog dvora?
  • Миодраг

    09.09.2022 08:55
    "Свет се опрашта од краљице Елизабете..." и од још више од 180.000 људи у свету који су умрли у истом дану кад и она.
  • NS boy

    09.09.2022 04:49
    A, u...
    ... Irskoj, žurka žurku stiže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.