VIDEO: Čarls III i zvanično proglašen kraljem

Čarls III zvanično je proglašen za novog kralja Ujedinjenog Kraljevstva na Pristupnom veću, na ceremoniji održanoj u Sent Džejms palati.
Proglas su potpisali svi članovi kraljevog privatnog saveta, njegova supruga Kamila, sada kraljica supruga, kao i njegov sin Vilijam, sada princ od Velsa.
Pre toga je zvanično proglašeno da je kraljica Elizabeta II mrtva.
 
Pristupni savet obavlja ceremonijalnu ulogu - zvanično objavljuje ime novog monarha, prenosi BBC. Tome prisustvuju članovi Tajnog saveta (grupa visokih političara koji formalno savetuju monarha), a podeljen je na dva dela, od kojih će Čarls biti prisutan samo u drugom.
 
 
U prvom delu se kraljica proglašava mrtvom, čita se ime novog kralja i potpisuje se dokument, koji se zatim čita sa balkona u Londonu, Belfastu, Kardifu i Edinburgu.
 
U drugom delu kralj Čarls III daje ličnu izjavu - on takođe može reći i da li ima prigovor na bilo koju zakletvu.
 
 
Njegovo krunisanje možda neće biti tako skoro - prošlo je 16 meseci između smrti oca kraljice Elizabete i njenog krunisanja u junu 1953. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet