Albanija: Drugi sajber napad Irana na naš policijski sistem

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije saopštilo je da je jedan od njenih sistema na graničnim prelazima pogođen sajber napadom.
Albanija: Drugi sajber napad Irana na naš policijski sistem
Foto: Pixabay (ilustracija)
Navode da je napad došao iz istog iranskog izvora kao i raniji koji je doveo do prekida diplomatskih odnosa sa Iranom.
U saopštenju se navodi da je sinoć utvrđeno da je sistem za komunikaciju albanske policije "pod sajber napadom sličnim onom koji je vladin portal E-Albanija pretrpeo u julu".
"Preliminarni rezultati pokazuju da je napad izvršila ista ruka", navodi se u saopštenju i dodaje da su vlasti privremeno isključile sve sisteme, među kojima je i sistem upravljanja informacijama (TIMS), koji evidentira ulaske i izlaske na graničnim prelazima.
 
Lokalni mediji izvestili su o dugim redovima na najmanje dva granična prelaza na jugu.
 
Albanija, članica NATO-a, prekinula je diplomatske veze sa Iranom i proterala je ove nedelje osoblje ambasade. To je prvi poznati slučaj da je neka zemlja prekinula diplomatske odnose zbog sajber napada.
 
Američka vlada je u petak uvela sankcije iranskoj obaveštajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na sajber napad na Albaniju. NATO i Evropska unija takođe su osudili taj napad i podržali potez Albanije.
  • Žika

    11.09.2022 07:27
    Ako je po zastoju
    Sistema na carini, pa naš je onda pod stalnim napadom.
    Malo malo, pa ne radi.
  • 002211

    10.09.2022 17:26
    Opa, bato.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet