Švajcarska planira da skladišti nuklearni otpad na granici sa Nemačkom

Švajcarska planira da izgradi skladište nuklearnog otpada na granici s Nemačkom, saopštili su švajcarski zvaničnici.
Švajcarska planira da skladišti nuklearni otpad na granici sa Nemačkom
Foto: Pixabay (ilustracija)
Nacionalna služba za odlaganje radioaktivnog otpada saopštila je da će otpad biti skladišten u glini na dubini od nekoliko stotina metara, prenosi Radio slobodna Evropa.
Otpad dolazi iz pet švajcarskih nuklearnih elektrana, kao i iz medicinskog i industrijskog sektora.
 
"Potrebno vreme raspada je oko 200.000 godina za visokoaktivni otpad i oko 30.000 godina za nisko i srednje radioaktivni otpad", navodi se na internet stranici te Nacionalne službe.
Planirano skladište u švajcarskoj oblasti Nordlih Lagern nalazi se nekoliko kilometara južno od nemačke opštine Hohentengen.
 
Nemačka kancelarija za nuklearnu bezbednost saopštila je da je "pitanje zaštite pitke vode velika briga stanovništva".
 
Nacionalna služba namerava da podnese zahtev za planirano odlaganje na toj lokaciji do 2024. godine. Švajcarska vlada će zatim odlučiti o odobrenju i tražiti saglasnost Parlamenta.
 
Uzimajući u obzir potencijalni referendum o tom pitanju i vreme izgradnje, početak skladištenja se ne očekuje pre 2050. godine.
  • coy

    11.09.2022 14:08
    Da, to isto radi Hrvatska sa BIH na mestu Trgovska gora,problem je sto to rade na mestu gde je nacionalni park i na podrucju koje je veoma seizmicki aktivno.
  • Banderaš

    11.09.2022 08:24
    Weiach
    Na teritoriji sela Weiach se već decenijama vadi šljunak iz zemlje,gde je napravljena ogromna rupa u zemlji neverovatnih razmera i to je mesto idealno za namere da se lageruje odpad. U jednoj rupi su napravljene betonske prostorije na dnu i sve je godinama zatrpavano specijalnim materijalima(glina)te se stvorila vodonepropusna barijera iznad betonskih prostorija i reke Rajne koja teče nekih 100 iznad betonskih prostorija tako da ne postoji opasnost od kontakta.
    Iskopavanje peska se radi decenijama,pesak i šljunak odličnog kvaliteta se odvozi kamionima i vozovima Weiacher Bahn šinama napravljenim pored tog rudnika. Novi rudnici se nalaze u Statdelu,Glattfeldenu tako da iskopavanje peska ide dalje,a odlaganje nekorisnih materijala(glina)se može mudro iskoristiti i višestruko mudri način razmišljanja Švajcarskog rukovodstva može poslužiti kao uzor kako mala zemlja od ničega stvara milionske zarade,zdravu životnu sredinu i stvara radna mesta za svoje građane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet