Bivše kolonije o smrti kraljice: Naše bake i deke bile pod represijom, ne mogu da žalim

Kada je stupila na presto 1952, kraljica Elizabeta nasledila je brojne teritorije, mnoge od njih i ne svojom voljom, a u bivšim britanskim kolonijama danas su pomešana osećanja zbog njene smrti.

U delovima Afrike, Azije i Kariba uz izraze saušešća javlja se i bes zbog kolonijalizma, ropstva i ukradenih vrednih artefakata koji sada stoje u britanskim muzejima i institucijama i za mnoge je kraljica bila simbol svega toga tokom sedam decenija na tronu.

U Keniji, gde je pre nekoliko decenija mlada Elizabeta saznala za smrt svog oca i da postaje kraljica, britanske snage su žestoko odgovarale na pokušaje plemena Mau Mau da se izbori protiv kolonijalizma, podsetila je lokalna advokatica Elis Mugo.
 
"Većina naših baka i deka bila je pod represijom i ja ne mogu da žalim za njom", napisala je Mugo na Tviteru, pošto je objavljena vest o smrti kralijce, prenosi Glas Amerike.
 
 
Odlazeći predsendik Kenije Uhuru Kenijta, čiji je otac Jomo Kenijata bio u zatvoru za vreme kraljičine uprave, ignorisao je prošlost - poput drugih afričkih predsednika.
 
"Bila je najslavnija ličnost 20. i 21. veka", rekao je Kenijata.
 
Za razliku od političara, međutim, obični ljudi su besni, a neki traže i izvinjenje zbog ropstva.
 
Za vreme vladavine kraljice Elizabete, zemlje poput Gane i Zimbavea stekle su nezavisnost teškom borbom, ali neki istoričari smatraju da je upravo ona pomogla u mirnoj tranziciji od carstva u Komonvelt, dobrovoljni savez 56 zemalja sa jezičkim i istorijskim vezama.
 
Na Bliskom istoku se, takođe, nije javno žalilo za kraljicom, jer Britaniju mnogi smatraju odgovornom za kolonijalizam, prekrajanje granica u regionu i aktuelne sukobe. Vođe Hamasa pozvale su kralja Čarlsa da "ispravi" oduke Velike Britanije za koje tvrde da su represivne prema Palestincima.
 
U etnički podeljenom Kipru mnogi Grci se sećaju četvorogodišnje gerilske kampanje iz pedesetih godina prošlog veka protiv kolonijalne vladavine i kraljičine ravnodušnosti kada su britanske vlasti vešanjem pogubile devet ljudi.
 
Predsednik Nacionalnog udruženja kiparskih boraca Janis Spanos kazao je da "kraljicu mnogi smatraju odgovornom za tragedije na ostrvu".
 
U Indiji su u toku pokušaji premijera Narendre Modija da se uklone imena i simboli iz doba kolonijalizma. Indijska ekonomija je trenutno, po veličini, prestigla britansku.
 
"U savremenom svetu nema mesta za kraljeve i kraljice, mi smo najveća demokratska ekonomija na svetu", kaže privrednik Diren Sing iz Nju Delhija.
 
Neki su, međutim, empatični prema okolnostima u kojima je kraljica rođena i potom nasledila presto.
 
Maks Kahindi iz Najrobija kaže da se sa gorčinom seća represije protiv pobunjenika Mau Mau, ali dodaje da je kraljica tada bila veoma mlada i da je neko drugi vodio takvu politiku.
 
"Ne možemo da krivimo kraljicu zbog svih patnji kroz koje smo prošli tada", kaže on.
 

Pomešana osećanja su i na Karibima, gde su neke zemlje rešile da britanski monarh više ne bude na njihovom čelu, a premijer Jamajke je ranije obavestio princa Vilijama, koji je u međuvremenu postao prestolonaslednik, da to ostrvo namerava da bude potpuno nezavisno. 

  • Bokl

    13.09.2022 12:46
    Nije se žalilo ni za Hiletom
  • Nenad

    13.09.2022 08:30
    Jadno i bedno ponašanje
    Ima takvih glasova sve više, ali cenzura ih zaustavlja.
  • Nenad

    13.09.2022 07:38
    Kolonijalizam u krvi
    Hvalospevi kako je bila dobra, su jednostavno netačni. Samo su plod marketinške mašinerije. Sebični i škrti uvek željni osvajanja i vlasti. Zaboravlja se rat za "Foklandska ostrva" koji je i dalje njihova kolonija.
    Mogla se transformisati u savremene tokove, ali nije htela. I dalje je bila oličenje zla za mnoge potlačene narode. Beatris je pokazala kako izgleda biti kraljica 20-21 veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.