SAD: Rusija potrošila 300 miliona dolara za uticaj širom sveta, novac dobijao i Dodik

Rusija je tajno potrošila više od 300 miliona dolara poslednjih godina pokušavajući da utiče na političare i druge zvaničnike u više od dvadeset zemalja, među kojima su evropske.
SAD: Rusija potrošila 300 miliona dolara za uticaj širom sveta, novac dobijao i Dodik
Foto: Pixabay
To je navedeno u američkoj depeši koju je potpisao državni sekretar SAD Entoni Blinken, prenosi Euronews Srbija
 
Među državama za koje se navodi da je Rusija pokušavala da ostvari uticaj na taj način su Albanijia, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, ali i Ukrajina. Glas Amerike prenosi da je američki zvaničnik saopštio da su među onima koji su dobijali novac koalicija Demokratki front u Crnoj Gori i član predsedništva BiH Milorad Dodik.
Stejt department je preduzeo veoma neobičen korak time što je objavio depešu koja je poslata diplomatskim predstavnicima širom sveta. Depeša je označena kao "osetljiva" i nije bila namenjena za širu javnost, ali nije bila ni označena kao "poverljiva".
 
Američke diplomate su dobile instrukcije da razgovaraju sa vladama zemalja domaćina o navodom ruskom mešanju i rečeno im je da preporuče uvođenje sankcija, zabrane putovanja i da obelodane prikriveno finansiranje, prenosi Gardijan.
Sudeći prema depeši, obaveštajci veruju da je Rusija planirala da potroši još stotine miliona dolara za finansiranje političara i partija u svetu, ali ne navodi se kako su došli do sume od 300 miliona, koja je do sada potrošena. 
 
Kako prenosi Euronews, neke od taktika koje je Rusija navodno koristila podrazumevale su usmeravanje novca u određene ciljeve i političare, kao i u razne organizacije u Evropi.  
 
Američki zvaničnik koji je razgovarao sa novinarima pod uslovom da ostane anoniman rekao je da je Putin trošio ogromne sume "u pokušaju da manipuliše demokratijama iznutra". 
 
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs nazvao je tajno finansiranje Rusije "napadom na suverenost". 
 
"To je pokušaj da se ukine sposobnost ljudi širom sveta da izaberu vlade koje smatraju najprikladnijima da ih predstavljaju, da zastupaju njihove interese i da zastupaju njihove vrednosti", dodao je. 
 
Povodom ovih navoda, ruska ambasada u Vašingtonu nije bila dostupna za komentar.
 
Američki zvaničnik: Rusija tajno finansirala Dodika i DF
 
Glas Amerike piše da je izvor iz američke administracije, koji je upoznat sa konkretnim slučajem, naveo da su politička koalicija Demokratski front u Crnoj Gori, kao i član predsedništva BiH Milorad Dodik, dobijali tajne novčane iznose od Rusije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu. Međutim, taj zvaničnik nije obelodanio iznose koji su izdvojeni za Dodika i DF.  
 
"Obaveštajna zajednica je zabeležila povećanje te aktivnosti od 2014. godine do danas. Među primerima koji su izneseni, u Bosni, pre izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke", naveo je izvor iz administracije. 
 
Još nema odgovora od strane Milorada Dodika o ovim navodima.
 
Kada je reč o Crnoj Gori, izvor navodi sledeće: "Saradnici Olega Deripaske obezbeđivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i verovatno pre izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija. U Albaniji smo videli da je 2017. Rusija obezbedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti". 
 
Ubrzo se oglasio Demokratski front koji je odbacio navode u kojima se oni povezuju sa tajnim finansiranjem iz Rusije.  
"Izgleda da ste nas zamenili sa Milanom Roćenom", navodi se u odgovoru Demokratskog fronta, objavljenom na Fejsbuk stranici.  
 
Milan Roćen je savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, a do početka 2006. godine bio je ambasador Crne Gore u Moskvi. Uz ovaj komentar DF je objavio ranije tajno snimljen razgovor Roćena i Deripaske, koji potiče iz vremena pre referenduma o obnovi nazavisnosti Crne Gore 2006. godine, a koji je objavljen 2019. godine. 
 
Radio Slobodna Evropa navodi da je ruski oligarh Oleg Deripaska bio vlasnik najvećeg preduzeća u Crnoj Gori i da trenutno poseduje nekretnine na Crnogorskom primorju. On je tužio Crnu Goru da je prekršila više obaveza iz sporazuma o zaštiti stranih investicija, ali je sve sporove izgubio pred međunarodnim sudovima.
  • Aga agatoni akademik

    17.09.2022 13:13
    Analitičar
    Često si me napadao (ako si ti taj) , srećan sam da mogu da kažem da se potpuno slažem !
  • pera

    15.09.2022 08:20
    ..
    rusofili: Licemerje, i amerika radi isto! Prema tome, sasvim je ok da Dodik i nasi budu na platnom spisku rusije.
  • Tozo

    15.09.2022 07:34
    To da Rusija finansira smo već videli i sami.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.