RS: Navodni dokument Stejt departmenta o finansiranju opozicije pun grešaka, sumnja na falsifikat

Javni servis Republike Srpske i entitetska agencija Srna preneli su navodni dokument Stejt departmenta da je odobreno 10 miliona dolara za kampanju kandidatkinje opozicionih stranaka.

Reč je o kandidatkinji za predsednika RS Јeleni Trivić. 

RTRS i Srna su preuzeli navodni dokument sa crnogorskog portala "Glas naroda" (glasnaroda.me).

Srpski čan Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je i kandidat vladajuće koalicije za predsednika RS, izjavio je da se "i ranije znalo da Amerika finansira kampanju Јelene Trivić", navodeći da "novac koji odvajaju neće biti dovoljan za promenu vlasti".
 
"Ovde su u izborni proces uključeni Amerikanci i Britanci, koji rade zajedno sa svojim pulenima protiv, kako kažu, nacionalnih opcija koje su podložne ruskom uticaju", kazao je Dodik, preneo je RTRS.
 
Dodao je da je Britanija najavila sredstva od oko 60 miliona konvertibilnih maraka (oko 30 miliona evra) za borbu protiv "takozvanog ruskog uticaja", a ljude iz vlasti Republike Srpske nazvali su "proruskim strukturama".
 
Jelena Trivić je odgovorila da je reč o jeftinom falsifikatu, što potvrdjuje i to što u navodnom dokumentu, napisanom na engleskom jeziku, ima više nepravilno napisanih reči.
 
Tako je u objavljenom dokumentu napisano "Interantional" umesto "International", potom "Deyton", a ne pravilno "Dayton", "Republica Srpska" umesto "Republic of Srpska" i na kraju "nesesery", a ne pravilno "necessary".
 
"Evo i Dodikovog 'dokaza' о američkim dolarima, britanske funte više nisu u modi", objavila je Trivić.
 
Dodala je da pretpostavlja da je taj, kako je kazala, jeftini falsifikat nastao tako što su ga diktirali Dodik i neko od njegovih saradnika, a potom je sve prevedeno uz pomoć gugl translejta.
 
"Verujem da će ih posle izbora nadležno tužilaštvo pozvati na razgovor, pa ćemo saznati koliko ih je Dodik platio, i to novcem otetim od gradjana Republike Srpske", kazala je Trivić.
 
Prema njenim rečima, "bilo bi dobro da neko od Dodikovih saradnika istom javi da nebulozama o funtama i dolarima nije uspeo da skrene pažnju sa svoje izdajničke politike".
 
U navodnom dokumentu američkog Odeljenja za evropska i evroazijska pitanja navodi se da je na osnovu sporazuma sa specijalnim predstavnikom Metju Palmerom i ambasadorom Gabrijelom Eskobarom sa Јelenom Trivić i počasnim predsednikom PDP-a Mladenom Ivanićem i instrukcija predsednika SAD Džozefa Bajdena neophodno dati 10 miliona dolara u gotovom novcu za kampanju Trivićeve.
 
U BiH će se 2. oktobra održati opšti izbori, a glavni kandidati za predsednika RS su Milorad Dodik (SNSD) i Jelena Trivić (PDP).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.