Više od trećine Makedonaca smatra da im je Srbija najveći saveznik

Više od trećine građana Severne Makedonije veruje da je Srbija najveći saveznik njihove zemlje, pokazalo je danas objavljeno ispitivanje Fondacije "Konrad Adenauer".
Više od trećine Makedonaca smatra da im je Srbija najveći saveznik
Foto: Pixabay

Kako se navodi, u vezi percepcije koja je država najveći saveznik Severne Makedonije, 37,4 odsto građana veruje da je to Srbija, 24,1 odsto nema odgovor, dok 19,8 odsto veruje da su to SAD, 5,8 odsto da je Turska, a 5,4 odsto da je to Nemačka.

Na pitanje koja je  država najveći neprijatelj Severne Makedonije, 44 odsto ispitanika kaže da je to Bugarska, dok 12,1 odsto misli da je to Rusija.
Najpozitivnije utiske ispitanici imaju o kvalitetu međusobnih odnosa Severne Makedonije sa Turskom - 1,6 odsto ispitanika, zatim sa sa Srbijom 68,6 odsto i sa Nemačkom 64,3 odsto.
 
Najnegativnije utiske građani Severne Makedonije imaju o međudržavnim odnosima sa Rusijom i Bugarskom, za koje 59,3 odsto, odnosno 52,5 odsto, smatra da imaju loše bilateralne odnose sa njihovom zemljom.
 
Skoro dve trećine, odnosno 65,7 odsto podržava projekat "Otvoreni Balkan", dok ga 15 odsto ne podržava, što znači da je 50,7 procentnih poena više onih koji podržavaju ovaj oblik bliže saradnje Severne Makedonije, Albanije i Srbije.
 
Ovo ispitivanje javnog mišljena u Severnoj Makedoniji objavljeno u publikaciji "30 godina spoljne politike i odbrane", sprovedeno je tokom avgusta 2022. na 1.111 ispitanika.
  • Eeeee

    20.09.2022 10:08
    braco ubava, pa srbi i sami sebe lažu a kamoli vas!
  • Moke

    20.09.2022 06:22
    Moke
    I mije Makedonci sme so vas Srbi! Bez vas ka prah na tupan ce ideme! Se prevarihme jabus svua kuca da imame ama ni ga zeha i sega ostanahme i bez na! Vije ste nase mije sme vase a otidohme svi zajeno?!
  • Srbiji 100%

    20.09.2022 06:15
    Ovo je lazna anketa. Pogledajte Makedonske portale i YT komentare, bukvalno 100% Makedonaca dobro pise o Srbiji, i dobro pise o Rusiji. A 100% Makedonaca lose pise o Bugarskoj, i 100% lose pisu o Nato-u i o Ukrajini, i jedno 80% lose pisu o Grckoj. O Albaniji pisu redje, ali ne preterano dobro. Kosovo ni 1 Makedonac ne priznaje u komentarima. Ovu anketa nema veze da stvarnim stanjem ni blizu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet