Grčka: Subvencije za one koji budu štedeli struju

Potrošači koji smanje potrošnju električne energije tokom zimskih meseci biće nagrađeni većim subvencijama za račune za struju, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.
Grčka: Subvencije za one koji budu štedeli struju
Foto: Pixabay
I prošle godine Grčka je pomagala državnim sredstvima u smanjenju računa za struju domaćinstvima i preduzećima koja se bore sa skokom cena, preneo je Rojters.

Pored subvencija Grčka je uvela gornju granicu proizvođačima električne energije koja pokriva njihove stvarne proizvodne troškove, efektivno ukidajući ekstra doplatu na račune za struju.

Od jula na ovaj način je obezbeđeno više od dve milijarde evra.
 
Govoreći za grčki radio Sferu, Micotakis je rekao da će vlada ponuditi građanima subvencije proporcionalno uštedi struje kao podsticaj da smanje potrošnju.
 
"Što više energije uštedite u odnosu na prošlogodišnji račun, dobićete veću subvenciju", istakao je Micotakis.
 
Evropska komisija je prošle sedmice predložila mere koje od zemalja EU zahtevaju da smanje upotrebu električne energije tokom sati kada se najviše koristi struja i primoraju kompanije za fosilna goriva da dele profit.
 
Grčki ministar energetike Kostas Skrekas rekao je da će pojedina postrojenja na gas probati da pređu na naftu kasnije tokom septembra i odbacio je mogućnost isključenja struje tokom zime.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.