Reakcija iz EU na najavu delimične mobilizacije: "Putina ne zanima mir"

Kinesko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rešavanje bezbednosnih problema.
Poziv stiže nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio Zapad na ono što je opisao kao "nuklearnu ucenu", dok zemlje Zapada pozivaju na nastavak pomoći Ukrajini.
Kineski stav o Ukrajini je dosledan i jasan, rekao je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Vang Venbin na redovnom brifingu za medije u sredu, prenosi Radio slobodna Evropa.
Portparol Evropske unije Peter Stano je ocenio da je govor ruskog predsednika dokaz da njega ne zanima mir.
 
"Njega zanimaju rat i eskalacija. Ovo je još jedan znak njegovog očaja kako se odvija agresija na Ukrajinu. Ovo je jasan signal celoj međunarodnoj zajednici da je on (Putin) zainteresovan samo za dalju eskalaciju i da ide dalje koristeći svoj razorni rat. On ne želi da doprinese rešavanju krize, već da ovu krizu produbi i nastavi sa svojim ratom", izjavio je Stano na konferenciji za novinare.
 
Ovo je prva reakcija EU na odluku ruskog predsednika da pokrene mobilizaciju kao odgovor na nedavni uspeh ukrajinske vojske.
 
Delimična mobilizacija koju je proglasio Vladimir Putin pokušaj je dalje eskalacije rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine i to je dodatni dokaz da je Rusija jedini agresor, konstatovao je češki premijer Petr Fila.
 
Potrebno je pomoći Ukrajini, a u našem vlastitom interesu moramo nastaviti s tim, dodao je Fila.
 
Rusija će pokušati da uništi Ukrajinu i promeni njene granice, rekao je poljski premijer Mateus Moravijecki, komentirašući delimičnu mobilizaciju koju je najavila Moskva.
 
"Učinićemo sve što možemo sa našim saveznicima, kako bi NATO još više podržao Ukrajinu kako bi se mogla braniti", rekao je on, pozivajući zapadne saveznike na veću pomoć Kijevu.
 
Govor ruskog predsednika Vladimira Putina predstavlja zabrinjavajuću eskalaciju i pretnje koje je izrekao moraju se shvatiti ozbiljno, rekla je britanska ministarka inostranih poslova Džilijan Kigan za Skaj njuz.
 
"Jasno je da je to nešto što bismo morali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu, nisam sigurna da ni on ima kontrolu, stvarno. Ovo je očito eskalacija", rekla je Kigan.
  • Zemlja čudesa

    21.09.2022 20:17
    Za razliku od EU koja šalje gomilu para i oružja???
  • Radovan Radic

    21.09.2022 16:26
    A vi Nato i US saljete i dalje oruzje to je sta? Smirivanje situacije? hahaha koja farsa i perfidnost. Gringohome

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.