Uhapšenim ruskim demonstrantima uručivani pozivi za mobilizaciju

Nekim Rusima uhapšenim zbog učešća u protestima protiv uvođenja delimične mobilizacije, uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavilo je udruženje za ljudska prava OVD-Info.
Od kada je Putin u sredu najavio prvu veliku mobilizaciju u Rusiji posle Drugog svetskog rata, letovi za izlazak iz zemlje rasprodati su, dok su u više gradova održani protesti koje je policija brzo razbila.
 
OVD-Info je objavio da je najmanje 1.310 demonstranata privedeno, a nekima su uručeni pozivi za vojsku.
Jednom demonstrantu u Moskvi je rečeno da mu preti 10-godišnja zatvorska kazna jer je odbio da primi poziv za mobilizaciju.
 
Prema ruskom zakonu, policija ima ovlašćenje da zaustavi ljude za koje se smatra da izbegavaju mobilizaciju.
Zakon takođe predviđa višegodišnje zatvorske kazne i pozamašne novčane kazne za one koji izbegnu vojni rok bez zakonske osnove za izuzeće.
 
"Od 15 policijskih uprava primljena je informacija da su privedenim muškarcima uručeni pozivi za vojsku", navodi se u saopštenju OVD-Info.
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije demantovao te navode. Samo je rekao da to "nije protivno zakonu". Policija nije bila dostupna za komentar, kao ni kancelarija za mobilizaciju, navodi Rojters.
 
Pozivi za mobilizaciju navodno su uručeni i novinarima.
 
Ruska televizija Dožd (Kiša) objavila je da je Artem Kriger, novinar portala SOTA, dobio poziv pošto je uhapšen dok je izveštavao o protestima protiv mobilizacije u Moskvi.
  • Luj

    23.09.2022 12:37
    Cccc
    @Milan NS
    Aps je u pravu za sve sto je napisao, moras malo da prosiris vidike. Nije sve tako bajno kako zapad prica...seti se Kolin Pauela sto je mahao sa belim prahom u UN...pa je posle u svojim memoarima rekao da je morao da laze! Izadjite malo iz tog Mc Donalds, svaku coca colu koju popijes finansiras rat u celom svetu, neko ce reci kako, a ja cu reci PA LEPO!!!
  • Vladan

    23.09.2022 10:06
    @LiMan

    Bilo bi lepo da baš ti dođeš da mi uručiš poziv, plakao bi posle za frontom.
  • Milan NS

    23.09.2022 08:42
    @Aps
    Tako je!
    Putin, u stvari, ratuje za mir. Ubija ljude u Ukrajini kako ne bi došlo do rata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet