Na prvi sastanak Evropske političke zajednice pozvane 44 zemlje

Turska, Britanija i zapadnobalkanska šestorka su među 44 zemlje pozvane na prvi sastanak Evropske političke zajednice, koji će biti održan 6. oktobra u Pragu, javio je jedan evropski zvaničnik.
Na prvi sastanak Evropske političke zajednice pozvane 44 zemlje
Foto: Pixabay

Taj projekat platforme za politički dijalog i saradnju pokrenuo je francuski predsednik Emanuel Makron u maju.

Pozivno pismo, upućeno vođama evropske dvadesetsedmorice kao i zemalja kandidata za pristupanje Uniji ili zemalja suseda evropskog bloka, poslato je u ime predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i češkog premijera Petra Fijale, čija zemlja je aktuelni predsedavajući Savetom EU.
Pored zemalja članica Unije pozvane su vođe zapadnobalkanske šestorke (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija) zatim Velike Britanije, Norveške, Švedske, Ukrajine, Moldavije, Islanda, Gruzije, Turske, Jermenije, Azerbejdžana i Lihtenštajna.
 
Na sastanku će, pored Šarla Mišela, biti prisutna i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
 
Prvi sastanak će biti na nivou šefova država i vlada 6. oktobra u Pragu uoči samita EU 7. oktobra.
 
Na sastanku Evropske političke zajednice treba da se razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa i ojača bezbednost, stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta, rekao je isti izvor. Plan je da se ovakvi sastanci na nivou vođa održavaju jedan put ili dva puta godišnje.
 
Sastanak će se sastojati od plenarne sednice, okruglih stolova, bilateralnih sastanaka i završne večere.
 
EU daje uveravanja da Evropska politička zajednica nije alternativno rešenje za proširenje bloka.
 
Što se tiče Velike Britanije, koja je napustila EU, ostaje da se vidi kakav će biti odgovor premijerke Liz Tras. Ona je često imala oštar ton prema EU i tvorac je zakona koji nastoji da zaobiđe sporazum post-Bregzit o Severnoj Irskoj, što izaziva tenzije sa Briselom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.