Hrvatska neće postupati po molbi Srbije za uručenje sudskih poziva pilotima

Hrvatska neće postupati po molbi koje je ministarstvo pravosuđa primilo od Srbije oko uručenja poziva na ročište četvorici hrvatskih pilota optuženih za ratni zločin, saopšteno je u Zagrebu.
Hrvatska neće postupati po molbi Srbije za uručenje sudskih poziva pilotima
Foto: Pixabay

Ministarstvo pravosuđa i uprave saopštilo je da je primilo molbu u kojoj Viši sud u Beogradu putem Ministarstva pravde traži uručenje poziva za ročište 14. oktobra 2022. četvorici pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, optuženih da su u avgustu 1995. granatirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca.

U saopštenju se ističe da hrvatsko ministarstvo nije primilo optužnicu ni druge informacije o radnjama koje su preduzete u krivičnom postupku, osim informacije da Srbija tereti pilote na osnovu optužnice Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. za krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Hrvatsko ministarstvo ističe da sistem pravosudne saradnje mora da se temelji na načelu uzajamnog poverenja, odnosno poverenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan da obezbedi nepristrasno, pravično i učinkovito vođenje krivičnog postupka u toj državi.
 
"Dosadašnji tok postupka u Srbiji ukazuje na grubo nepoštovanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom", navodi se u saopštenju.
 
Hrvatska, kako se ističe, takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može da prizna budući da se ne zasniva na međunarodnom krivičnom pravu, već "iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unela u Zakon na osnovu kojeg je pokrenula ovaj postupak".
 
Uz isticanje da Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću i ulogom koju je imala u agresiji na Hrvatsku, u saopštenju se ponavlja da će hrvatska vlada "iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata". Ministarstvo je zaključilo da "hrvatski piloti mogu da budu mirni i sigurni".
  • Radovan

    23.09.2022 21:27
    nema problema samo izdajte medjunarodnu tjeralicu interpola pa neka sjede cijeli zivot u lipoj njihovoj. Amen.
  • Зоран

    23.09.2022 21:13
    хрватска неће поступити...
    А зар је неко у Србији очекивао да хоће ? Живела СРБИЈА!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet