Preminula Luiz Flečer, bolničarka iz "Leta iznad kukavičjeg gnezda"

Američka glumica Luiz Flečer, dobitnica Oskara za ulogu u filmu "Let iznad kukavičjeg gnezda" iz 1975. godine, preminula je u 88. godini, javili su sinoć američki mediji.
Flečer je umrla u svojoj kući na jugu Francuske, javili su Verajeti i Dedlajn, pozivajući se na izvore u njenom okruženju.
Rođena je 22. jula 1934. u Birmingemu u američkoj državi Alabami. Luiz Flečer se znakovnim jezikom zahvalila svojim roditeljima, koji su oboje gluvi, kada je primila svog Oskara.
Njena najistaknutija rola je uloga bolničarke Mildred Račed u "Letu iznad kukavičjeg gnezda", gde je glavni lik interpretirao Džek Nikolson, i za koji je takođe dobila Zlatni Globus i Baftu za najbolju glumicu.
 
 
Ona je zatim igrala u filmovima kao što su "The Player" Roberta Altmana, i "Isterivač djavola dva", a takodje se pojavljivala na američkoj televiziji u serijama kao što su "Nesalomivi" i Star Trek. Nominovana je za Emi nagrade za uloge u televizijskim serijama "Picket Fences (1996) i "Joan of Arcadia" (2004).
  • Bojan

    24.09.2022 13:41
    ...
    Kai Winn, Star Trek - Deep Space 9...may she walks with the prophets...
  • G. K

    24.09.2022 13:27
    G. K
    Pre zasluzen Oskar za ulogu koju je odigrala u tom filmu! I dan danas ta hladnokrvnost mi je uostala u secanju na spomen tog filma! RIP!!!
  • Filmofil

    24.09.2022 13:00
    RIP
    Fenomenalni film i fenomenalna glumica!
    Ko još nije pogledao "Let..." topla preporuka - da prestanete da se zaluđujete "pravdom" i da shvatite kako svet funkcioniše.
    Kada sam ga prvi put pogledao šokirao sam se kako su dozvolili uopšte da tako mind opening film bude snimljen i objavljen- a oni još dobili oskare!?
    Sledeća preporuka je "Orange clockwork".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.