Zelenski: Ruske dezertere tretiraćemo civilizovano

"Ruski vojnici koji se predaju Ukrajini biće tretirani na civilizovan način", izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je apelovao na Ruse da pobegnu ili se predaju kad dospeju na front, preneo je BBC.

Njegova izjava je usledila nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon kojim se udvostručuju kazne za ruske vojnike koji dezertiraju ili ne izvrše naređenja. Govoreći na ruskom, svom maternjem jeziku, Zelenski je pozvao Ruse da se predaju Ukrajini radije nego da rizikuju da im se nakon sukoba sudi kao ratnim zločincima.
 
"Ukrajina će se prema dezerterima ponašati u skladu sa međunarodnim konvencijama i neće nikoga vraćati u Rusiju ukoliko se plaši posledica", rekao je on.
Zelenski je poručio ruskim vojnicima da je za njih bolje da se predaju nego da stradaju od ukrajinskog oružja.
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je juče izmene i dopune Krivičnog zakona Ruske Federacije o kažnjavanju za dezerterstvo, pljačku i predaju, preneo je Interfaks. Konkretno, zakon uvodi pojmove "mobilizacija", "vojno stanje" i "ratno vreme" u Krivični zakon Ruske Federacije.
 
Kazne do deset godina zatvora su predviđene za dezerterstvo, neodazivanje na mobilizaciju, dobrovoljnu predaju neprijatelju i odbijanje učešća u borbenim dejstvima.
  • dule

    26.09.2022 22:43
    Znači neće više da ih vežu i pucaju u kolena?
  • NN

    26.09.2022 17:56
    poziv
    Pa jeste, posle poziva Zelenskog ima da navale Rusi da se predaju, tako je bilo dirljivo! Umalo se nije rasplakao! Razumljivo, ne može čovek da zaboravi da je glumac, a ovo što je igrao poslednjih dana je bilo jednolično - mi se borimo za slobodu celog sveta, pobeđujemo, samo što nismo Rusiju bacili na kolena, oslobodićemo Krim, šaljite oružje, sram vas bilo što nećete više (neki) da šaljete! Ovaj je ovaj apel bio baš promena, zato se u tu ulogu tako i uživeo! Povrveće Rusi da se predaju, samo je pitanje odakle će Zelenski obezbediti sredstva za sve što im je obećao? Neće valjda tražiti od Zapada još novca da izdržava predate mu se Ruse, to bi bilo baš jedna farsa, ali on je doduše komičar, pa mu je to možda logično!
  • Đorđe

    25.09.2022 21:58
    MIR
    Rado ide Rus u vojnike dva ga vuku a trojica tuku.Ne žele da budu okupatori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet