VIDEO: Finska zatvorila jedan od glavnih auto-puteva da bi na njega mogli da slete borbeni avioni

Finska je zatvorila deonicu jednog od svojih glavnih auto-puteva na pet dana prvi put u nekoliko decenija kako bi omogućila borbenim avionima da vežbaju sletanje i poletanje.
Nordijska zemlja, koja je podnela zahtev za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na susednu Ukrajinu, ima desetak sličnih rezervnih pisti širom zemlje koje su namenjene za korišćenje tokom rata.
Međutim, rezervna putna baza koja je smeštena u Joutsi u središnjoj Finskoj nije korišćena decenijama zbog svoje važnosti kao saobraćajnice koja povezuje glavni grad Helsinki s udaljenijim severnim delovima zemlje.
 
Vazdušnim snagama trebalo je samo nekoliko dana da raščiste ivice puta za vežbe u kojima je učestvovalo oko 200 osoba s finskim borbenim avionima F/A-18 Hornet, starijim avionima Hawk Mk 51 i drugim vojnim letelicama, rekao je pukovnik Vesa Mantyla, čelnik Akademije finskih vazdušnih snaga.
 
 
Kako bi avijacija zaštitila svoju flotu, avioni se mogu rasporediti po celoj zemlji, pa se svake godine sprovode vežbe na putevima. 
 
 
"Pretnja od Rusije i delovanje ruskih krstarećih i balističkih raketa (u Ukrajini) dokazuje da je koncept raširenih operacija ispravan", rekao je Mantyla.
  • Simo Hejhe

    29.09.2022 07:58
    I pored njihove priče da su napali Ukrajinu jer neće dozvoliti da NATO dođe na njihovu granicu mislim da se Rusi neće usuditi da krenu na nas.
    Prazna priča samo da prodaju razlog lakovernima da botoksirani dedica produži svoju vlast.
  • mrva

    29.09.2022 07:49
    Sad još i trgove da pretvorimo u heliodrome i eto nama 1939.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet