Stejt department povodom sporazuma Srbije i Rusije: Korak u pogrešnom smeru

SAD smatraju da ni jedna zemlja ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja svoju agresiju na Ukrajinu, saopštio je američki Stejt department.
Stejt department je to saopštio povodom odluke Ministarstva spoljnih poslova Srbije da sa ruskim ministarstvom potpiše plan konsultacija za naredne dve godine.
Dokument su prošle nedelje, tokom Generalne skupštine UN u Njujorku, potpisali srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, podseća Glas Amerike (VOA).
Selaković je kazao da je u pitanju tehnički dokument koji se potpisuje od 1996. godine i da sadrži navode u vezi sa Kosovom i spoljnom politikom, a da u njemu nema elemenata bezbednosne politike.
 
Portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na zahtev Glasa Amerike za komentar, rekao sinoć da je "vest o sporazumu iznenađujuća i u potpunoj suprotnosti s drugim konstruktivnim sastancima koji su vođeni sa zvaničnicima Srbije u Njujorku".
 
U reagovanju nije precizirano o kojim sastancima je reč. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku je, između ostalih, razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejkom Salivenom i podsekretarkom za politička pitanja Viktorijom Nuland.
 
"Dalje svrstavanje uz Rusiju je korak u pogrešnom smeru i u suprotnosti je sa izraženim evropskim aspiracijama Srbije... Srbija bi trebalo da ubrza korake da napreduje na evropskom putu, uključujući diversifikaciju energetskih izvora da bi smanjila energetsku zavisnost od Rusije i usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom", naglasio je neimenovni portparol Stejt departmenta.
 
Iz Stejt departmenta je poručeno da SAD "nastavljaju da snažno podržavaju cilj Srbije da postane članica EU".
 
"Jasno je da Rusija ne podržava pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i samo pokušava da izazove podele u regionu. Budućnost Zapadnog Balkana je nedvosmisleno u EU; proširenje promoviše dugoročni mir, stabilnost i prosperitet širom regiona", zaključuje se u reagovanju. 
  • Mile

    29.09.2022 13:15
    @Temerinac
    Komsija, a malo da razmislis ponekad? Nisam za Vucica ali ovo sto si naveo kao argumente je krajnje ne promisljeno.
  • Temerinac

    29.09.2022 11:47
    Ovi nikako da se otkace od Srbije ? Vucica sto pre treba smeniti i da dodje novi tvrdji predsednik koji ce znati bolje da koristi situaciju promena odnosa snaga u svetu. Ovoliko nam nisu pretili pre 30 god, kada je Kina imala BDP 2 biliona $, a Amerika 20 biliona $, a sada kada Kina ima BDP 34 biliona $, a Amerika i dalje 20 biliona $, zasto se slusaju svaki dan ovakve pretnje. A Rusija vojno sada ima bolje i brze nuklearne rakete od Amerike. Sto pre smeniti Vucica suvise je zapadu koji nije vise jaci od istoka dozvolio mesanje u Srbiju .
  • Драган

    29.09.2022 10:46
    Императив
    Одличан потез. Што више се удаљавати од Америке, то је највеће глобално зло у историји човечанства, рак рана планете. Имепратив за Србију је ослобађање од западних окупатора и НАТО злочинаца.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet