Putin potpisao ukaz o priznavanju nezavisnosti Zaporoške i Hersonske oblasti

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaze kojima se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije, prenose RIA Novosti.
Putin potpisao ukaz o priznavanju nezavisnosti Zaporoške i Hersonske oblasti
Foto: FoNet/AP
Reč je o ukrajinskim teritorijama koje su pod kontrolom Rusije i u kojima je nedavno održan referendum o pripajanju Rusiji.
"U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip jednakih prava i samoopredeljenja naroda, sadržan u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti na referendumu održanom 27. septembra 2022. odlučujem - priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti", navodi se u dokumentu.
Drugi sličan dekret odnosi se na priznavanje suvereniteta i nezavisnosti Zaporoške oblasti, dodaju RIA Novosti.
 
 
Danas će Kremlj biti domaćin ceremonije potpisivanja sporazuma o ulasku četiri nove teritorije u sastav Rusije - Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti.
 
Zvaničnici četiri regiona u Ukrajini koji su pod kontrolom ruskih snaga proglasili su pobedu na ilegalnom referendumu za pripajanje Rusiji. Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju referendum, smatrajući da je u suprotnosti s međunarodnim pravom i Poveljom UN.
  • Pitanje

    30.09.2022 13:51
    Ko je glasao na referendumu ? Jesu li to Rusi doveli sa strane glasace ili su to mestani koji tu oduvek zive ? Ako su to mestani, onda je Zelenski agresivac koji napada stanovnike koji zive u svojim domovima, pa su oni odlucili da se odvoje da bi se zastitili od ludaka, gresim li sta ? Recimo kad je Nemacka napala Rusiju do Moskve, na toj teritoriji nisu ziveli Nemci , ili Amerikanci recimo Vijetnam, tamo nisu ziveli Amerikanci, to je bila agresija . Ovde se radi o zastiti lokalnog stanovnistva, i zato Rusija ima 4 puta manje vojnika od Zelenskog jer nije napadac, nego brani mestane od proterivanja .
  • @Kaja

    30.09.2022 12:26
    To je istina, samo ova priča ima više poglavlja. U prvom poglavlju je agresor Ukrajina od 2014. prema ruskom narodu i onda je Rusija shvatila da agresijom možeš samo da odgovoriš isto agresijom. Evo mi na kosovsku agresiju odgovaramo dogovorima, protesnim notama i smirivanjem tenzije i malo po malo nam ode deo države. Amerikanci su radili i gore stvari po svetu, posebno jer koriste druge države kao topovsko meso za postizanje nacionalnih ciljeva. Pa kad oni to rade poslednjih 60 godina, Rusija je u fazonu zašto i mi ne bismo isto to radili. Nema crno-bele slike, sve velike sile su agresori koje koriste ostale države za svoje igrarije.
  • Kaja

    30.09.2022 09:32
    Prvo osvojiš teritoriju, sprovedeš referendum i na kraju priznaš nezavisnost. Sledeći korak je pripajanje Rusiji, demokratija na delu. Pritom žrtvuješ živote nedužnih ljudi, porušiš domove ljudima, prekineš detinstvo nedužnoj deci ....
    Sve to iz humanih razloga, a naš narod i dalje daje veliku podršku Putinu. Nemojte mi samo reći da su to isto činili i Amerikanci u Vijetnamu, Siriji, da je Nato napao našu zemlju bez odobrenja Saveta bezbednosti. Nemojte mi spominjati nevine žrtve u dosadašnjim ratovima, ko god da ih je izazvao, ako nemate sažaljenja za narod Ukrajine koji ovih dana krvari.
    Budimo ljudi i priznajmo da je Rusija u ovoj priči agresor!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.