Švedska ukida embargo na oružje Turskoj zbog ulaska u NATO

Buduća članica NATO-a Švedska je saopštila da će dozvoliti izvoz oružja u Tursku, koja je pretila da će blokirati prijavu te skandinavske nacije za pridruživanje odbrambenom savezu.
Švedska ukida embargo na oružje Turskoj zbog ulaska u NATO
Foto: Pixabay

Odluka znači da će Švedska, koja je tražila članstvo u NATO-u zajedno sa susednom Finskom, ukinuti embargo na oružje koji je uvela Ankari 2019. nakon vojne operacije Turske protiv kurdske milicije poznate kao IPG u Siriji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će blokirati mogućnost članstva dve nordijske države, insistirajući da promene svoj stav o kurdskim pobunjeničkim grupama koje Turska smatra teroristima i da ukinu embargo na oružje Turskoj.

"Zahtev Švedske za članstvo u NATO-u jača razloge za odobravanje izvoza vojne opreme u druge zemlje članice, među kojima je i Turska“, navodi se u saopštenju Inspektorata za strateške proizvode, švedskog administrativnog organa.
 
Turski parlament tek treba da ratifikuje članstvo Švedske i Finske u NATO-u.
 
Očekuje se da će delegacija Švedske u Ankari sledeće nedelje razgovarati o turskim zahtevima za ekstradiciju ličnosti koje Turska traži.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet