Istraga u Rumuniji protiv zaposlenih u NIS-u zbog curenja informacija ka Beogradu i Moskvi

Vlasti Rumunije pokrenule su krivičnu istragu protiv četvorice radnika ogranka kompanije NIS Petrol u Temišvaru zbog curenja osetljivih informacija o nalazištima nafte u Rumuniji.
Istraga u Rumuniji protiv zaposlenih u NIS-u zbog curenja informacija ka Beogradu i Moskvi
Foto: 021.rs
Tužioci za organizovani kriminal saopštili su da je policija u okviru istrage izvršila raciju u kancelarijama kompanije u Bukureštu i Temišvaru, i pretres kuća zaposlenih.
Rumunski mediji su preneli da policija sumnja da su osetljive informacije o rezervama nafte došle do Beograda i Moskve, uprkos tome što je NIS Petrol, srpska kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, obavezna da obavesti rumunsku državu o otkrićima na zapadu Rumunije, gde traga za nalazištima.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da među njima nema srpskih državljana i da to nema veze sa Srbijom.
 
Rumunski mediji su preneli da se radi o državljanima Moldavije i da su na važnim mestima u rumunskoj filijali NIS petrola.
 
NIS Petrol je 2014. godine počeo traganje za naftom i prirodnim gasom u nekoliko oblasti okruga Timiš, u rumunskom delu Banata.
 
Srbija je 2008. godine prodala većinski udeo u NIS-u ruskom Gaspromnjeftu.
 
AP dodaje da Srbija i dalje održava bliske odnose s Rusijom uprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu i odbija da se pridruži sankcijama Zapada protiv Moskve.
 
U NIS-u tvrde da se strogo pridržavaju zakona 
 
Kompanija NIS saopštila je danas da je sarađivala i da će u potpunosti sarađivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji.
 
"Osnovni princip poslovanja kompanije NIS je da se strogo pridržava važećih zakonskih propisa država u kojima posluje", rečeno je u NIS-u za TV N1.
 
N1 prenosi da je ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla da je razgovarala sa direktorom NIS-a i naglasila da je njihova obaveza da se ponašaju u skladu sa zakonom.
 
"Apsolutno sve što nije u skladu sa zakonom čućemo od policije, šta god to bude bilo. Ja ne mogu da tumačim da li su informacije išle i ka kojoj zemlji jer to piše u novinama, ali ono što je zvanična izjava i Naftne industrije Srbije jeste da će sarađivati sa policijom, da ne znaju tačno o čemu se radi i naravno, ono što mi stalno podvlačimo: moraju da rade u skladu sa svakim zakonom", rekla je Mihajlović.

Teme

NIŠ
  • Pažljivi čitalac

    04.10.2022 16:55
    @Branja
    Piše nedvosmisleno jasno u tekstu šta nisu uradili:
    "uprkos tome što je NIS Petrol, srpska kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma, obavezna da obavesti rumunsku državu o otkrićima na zapadu Rumunije, gde traga za nalazištima."
  • Istina

    04.10.2022 16:45
    Zar predsednik nije juče rekao da Srbija nema nista sa NIS u Rumuniji??? Sta je sada tacno? Ima ili nema? Jesi li ti muzicar? Jesam. Nisam.
  • Branko

    04.10.2022 15:37
    Voleo bih da neko pojasni: filijala, ili cerka firma, kompanije NIS Petrol koja je vrsila istrazivanje u Rumuniji, po zakonu i sa svim potrebnim dozvolama, ne sme o svojim otkricima da obavesti maticnu firmu,vec svoja otkrica mora da krije od nje? Zasto su onda i za ciji racun uopste vrsili ta istrazivanja? Meni to mnogo vise lici na sikaniranje nego ne uterivanje zakoma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.