Švedska i Turska razgovaraju o ekstradicijama koje zahteva Ankara

Delegacija Švedske, kandidata za članstvo u NATO sastala se danas sa turskim zvaničnicima kako bi razgovarala o zahtevima Ankare za izručenje osoba koje smatra teroristima.
Švedska i Turska razgovaraju o ekstradicijama koje zahteva Ankara
Foto: Pixabay
Turska je zapretila da će blokirati kandidature Švedske i Finske za pridruživanje vojnom savezu, optužila dve nordijske zemlje da ignorišu njenu zabrinutost za bezbednost i insistira na tome da promene stav o kurdskim pobunjenicima i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima.
Ankara je takođe zahtevala da se ukine embargo na oružje Turskoj. 
NATO odlučuje konsenzusom i za članstvo nordijskih zemalja potrebno je odobrenje Turske.
 
Zvaničnici iz ministarstava pravde Švedske i Turske započeli su dvodnevne razgovore o mogućem izručenju ljudi koji su povezani sa zabranjenim kurdskim grupama ili mrežom prognanog sveštenika kog Ankara optužuje da je organizovao neuspeli državni udar 2016. godine.
 
Prošle nedelje, Švedska je objavila da će ukinuti embargo na oružje koji je uvela Ankari 2019. godine, nakon vojne operacije Turske protiv kurdske policije u Siriji. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.