Bajden: Svet najbliži nuklearnom Armagedonu od kubanske krize

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine.
To se dešava u trenutku kada ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, dok beleže značajnije neuspehe u osmomesečnom ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin "momak koga prilično dobro poznaje" i da se ruski lider "ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja", navodi britanska agencija.

On je naveo da se svet nije suočio sa "mogućnošću Armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize.
 
Američki predsednik je sugerisao da je Putinova pretnja stvarna "jer se njegova vojska, moglo bi se reći, pokazala znatno slabija od očekivanog."
 
Zvaničnici u SAD mesecima upozoravaju na mogućnost da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, jer se suočava sa nizom strateških neuspeha na bojnom polju, a ove Bajdenove primedbe predstavljaju najsnažnija upozorenja koja je američka vlada do sada iznela o nuklearnim rizicima.
 
Istovremeno, američki zvaničnici su ove nedelje saopštili da nisu uočili nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale odgovor u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.
 
"Nismo videli nikakav razlog da prilagodimo sopstvene strateške nuklearne pozicije, niti imamo naznake da se Rusija sprema da u ovom trenutku upotrebi nuklearno oružje", rekla je u utorak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.
 
Stručnjaci smatraju da je tokom 13-dnevne kubanaske raketne krize 1962. koja je usledila nakon američkog otkrića o tajnom razmeštanju nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza na Kubi, svet do sada bio najbliži nuklearnom uništenju.
  • Neko

    07.10.2022 10:41
    Objašnjenje
    Gospodin da objasni kakva je razlika izmedju nervoze amerikanaca kada su sovjeti došli na granice SAD (na Kubi) i nervoze rusa kada je NATO došao na njihove granice(sovjeti pre toga nisu obećali da to neće uraditi za razliku od NATO-a).I jedni i drugi su bili i jesu spremni da upotrebe nuklearno oružje.Inače ne podržavam ni jedne ni druge.
  • Nikola

    07.10.2022 08:33
    X
    Ljudi su za 100 godina doveli planetu do ivice propasti, uništavamo šume, prašume, istrebljujemo biljni i životinjski svet, zagađujemo planetu, ubijamo se međusobno. Vreme je za resetovanje. Samo da se mašina ne zakuca.
  • Salamander

    07.10.2022 08:09
    Deda se jako vara
    padaju na stari samurajski trik: napaviš se slab i nemoćan... i onda bwooom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet