Plenković: Odluka EU o nafti stupa 1. decembra, Srbija nije dokazala da je energetski ugrožena

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da odluka EU o zabrani uvoza ruske nafte stupa na snagu za sve u decembru i da ta odluka nije odložena, već stupa na snagu takva kakva jeste.
"EU je donela zajedno, ne Hrvatska, nego svih 27 država članica, paket sankcija prema Rusiji. Srbija nije dokazala da je na bilo koji način energetski ugrožena ili da uvoz ruske nafte predstavlja zadnju slamku spasa da bi građani Srbije imali benzin. Nemaju nijedan argument", rekao je Plenković.
Hrvatski premijer kaže da ta "odluka nije odložena, nego stupa na snagu za sve" u decembru. On ocenjuje da "nije Vučić došao tu i izborio se za odluku", već da "odluka stupa na snagu takva kakva jeste na vreme".
Hrvatski premijer kaže i da Srbija može da uveze naftu preko Krka, preko Jadranskog naftovoda, bilo koju naftu osim ruske, jer je EU odlučila da primeni sankcije na uvoz ruske nafte.
 
"Da znamo da pančevska rafinerija ne može nikakvu naftu prerađivati, pa dali bi im ruske koliko im treba. Šta bismo mi sada trebali? Dati njima rusku, iako mogu da kupe i bilo koju drugu naftu, prerađivati je i prodavati svojim građanima", smatra Plenković.
 
Prema njegovim rečima, "ispada kao da je Hrvatska sama od sebe smislila sankcije jer nema šta drugo da radi osim da napakosti Srbiji".
 
"To je smešno. Uvredljive i bezobrazne teze. Vrlo je važno da se shvati poruka, svako ko hoće da bude u EU, to podrazumeva i neke pakete sankcija", rekao je Plenković.
  • Hunter

    08.10.2022 06:55
    Proustase
    A za ovo nema komentara
  • Mile

    07.10.2022 15:41
    Srbija glasala u UN-u protiv Rusije, u zamenu za Hrvatski naftovod , to je bio dogovor sa EU. Ako nas ponovo EU prevare kao sto su nas prevarili za Hag i generale i Milosevica i Karadzica koji su tamo predati, a da su Srbiju posle toga nastavili da spoticu, kao da im nismo napravili ustupak za koji moraju zestoko i dugo godina da nam placaju sledecih 100 godina, treba ih otkaciti . Od njih samo stete imamo, a prvi korak ako uvedu embargo na naftu preko Hrvatske treba da bude objava da Srbija se ogradjuje od glasanja u UN protiv Rusije jer je prevarena od strane EU jer su za uzvrat obecali da tih sankcija za naftu nece biti, i da Srbija odma izadje iz pregovora o pristupanju EU, i da pristupi clanstvu u Evroaziskoj uniji, ODKB i BRIKS-u

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet