Savet Evrope zabrinut zbog turskog nacrta zakona o dezinformacijama

Savet Evrope ocenio je da turski nacrt zakona kojim se kažnjavaju "dezinformacije" predstavlja kočnicu za slobodu izražavanja garantovanu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.
Savet Evrope zabrinut zbog turskog nacrta zakona o dezinformacijama
Foto: Pixabay
U mišljenju napisanom zajedno sa Generalnom upravom za ljudska prava i vladavinu prava, Venecijanska komisija navodi da je "zabrinuta zbog mogućih posledica" tog zakona, posebno zbog rizika od autocenzure pred predstojeće izbore u junu 2023.

To savetodavno telo zaduženo za pitanja pravne države u Savetu Evrope priznaje potrebu borbe protiv kampanja dezinformacija, ali ocenjuje da u turskom pravnom arsenalu već postoje članovi koji se odnose na "opasnije aspekte lažnih ili obmanjujućih informacija" i da nije nepohodno usvajanje zakona koji bi mogao nositi "moguće arbitrarne restrikcije za slobodu izražavanja".

Predlogom zakona predviđa se kazna od tri godine zatvora za širenje obmanjujućih informacija i oduzimanje novinarske propusnice novinarima koji se proglase krivim za taj prestup.
 
U mišljenju Saveta Evrope ocenjuje se da turski nacrt zakona na ovaj način krši član 10 Konvencije koja garantuje slobodu izražavanja.
 
Mišljenje će biti podneto na usvajanje na sledećoj sednici Venecijanske komisije 21. i 22. oktobra.
  • Zemlja čudesa

    08.10.2022 19:13
    Sloboda izražavanja nije i sloboda laganja ili manipulisanja informacijama. Kamo lepe sreće da u Srbiji postoji takav zakon koji bi se primenjivao na sve građane, sa dvostruko uvećanim kaznama za političare i državnu upravu.
  • La-la

    08.10.2022 17:35
    Eu teletabisi
    Kad ne znaju stace oni podezu ljudska prava , slobodu govora(lazi kako os drugi dokaziju istinu a voda tece li tece dunavom ) kako god njihova laz je veca od svih istina ovog sveta itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet